10-08-2024 - 2 foto's 7 augustus 2024 - daarna zijn deze 2 plekken gedicht met grond.
Gemeente Amsterdam komt plotseling in het NOS Journaal met een nieuwe uitvinding voor bomen die slecht groeien. De nu slechte plekken voor bomen in halfverharding helpen door 'wortelsnelwegen' aan te leggen, in de eerste voorbeelden met eenzijdige wilgentakken strengen.
Het zou verstandige zijn om dit eens op kleine schaal te testen, maar volgens de NOS gaat het om ruim 200 plekken dit jaar.
In het artikel staat: "Uit onderzoek blijkt dat bijna 200 jonge bomen die dicht bij voetpaden staan, niet altijd goed groeien."
Aan het eind staat dat er 170 bomen geholpen moeten worden, want de laanstructuur van het Vondelpark heeft een Rijksmonumentstatus.
De oorspronkelijke groenstroken waar de bomen in stonden zijn jaren geleden verwijderd, die hadden ook de Rijksmonumentstatus, deze mooie plantstroken met gras zijn weggesaneerd vanwege kostenbesparing. Wanneer er in de boomspiegel wat begroeiing komt wordt het door een aannemer weggeschoffeld of zelfs weggebrand.
Een opmerkelijk onderzoeksresultaat in de tekst van de NOS, want de realiteit is dat bomen al jaren
IN de verharding van de voetpaden staan of worden geplant. Daardoor kunnen wortels onvoldoende zuurstof opnemen door het verdichte oppervlak van de boomspiegel en ondergrondse 'gasvorming' kan niet uitventileren. Alle oorspronkelijke groenstroken waarin bomen stonden zijn jaren geleden (2009) verwijderd, er hoeft niet meer gemaaid te worden, dat heet dan kosten besparend of onderhoudsvriendelijk.
In de tekst staat dat het om bestaande bomen zou gaan, maar juist bij deze 2 boomlocaties gaat het om toekomstige aanplant van nieuwe bomen. De oude 75-jarige platanen zijn hier jaren geleden weggezaagd.
Verder in de tekst van het Ingenieursbureau gemeente Amsterdam staat: "De bomen in het Vondelpark zijn
160 jaar oud, dat moet gekoesterd worden."
Dit is populaire tekst maar gewoon onjuist. 160 jaar geleden werd net begonnen met de aanleg van het eerste deel van het park en uit die fase eerste aanleg staat geen enkele boom overeind. Een boom van iets ouder dan 100 jaar is een grote uitzondering in het Vondelpark. De bomen die het nu moeilijk hebben of al dood zijn en/of weggezaagd zijn
5 tot 15 jaar in leeftijd.
De mooie principe-tekening in het artikel is een voorbeeld die nergens in het park voorkomt, bomen
in een plantvak naast de paden, ja wás het maar zo.
Nogmaals, een paar honderd bomen staan hier
IN de verharde paden en sterven daardoor te vroeg. De kern van het probleem wordt niet opgelost, bomen hebben geen ventilerende of ademende boomspiegel.
Conclusie:
er wordt nu heel veel geld uitgegeven voor een proef op grote schaal en het lost de kern van het probleem (bomen in verharding) gewoon niet op.
Advies aan het Ingenieursbureau:
bekijk de tekening in het artikel en ga de laanbeplanting bomen zó uitvoeren in ons Rijksmonument,
bomen IN een onverhard plantvak!Artikel
Wortelsnelweg zoals op de
NOS is te vinden.
Hans Homburg - 10-08-2024