Zilvergerande hulst - Ilex aquifolium 'Argentea Marginata' of andere cultivar
04-01-2025
Deze jonge heester of boom is kortgeleden geplant. Een opvallend kleurige hulst die ook stekelig blad heeft zoals van de originele hulst, bloeit en rode bessen levert. Aan dit boompje ook een bijzonder takje met alleen geelachtige bladeren, een groeiafwijking. In een apart tekstblok iets meer over de verschillende hulsten die in het Vondelpark staan.
Hulst in het Vondelpark
04-01-2025
Wanneer je in het park wandelt valt de donkergroene hulst nauwelijks op. Het is de enige inheemse loofboom die in de winter 'zijn' of meestal 'haar' bladeren niet laat vallen, een 'evergreen'. Het is een klassieker voor de winterperiode met (giftige) rode steenvruchten of 'bessen'. Bij die klassieke gedachte hoort ook het kenmerk van het getande blad met scherpe punten. De boom is meestal tweehuizig, dus vrouwelijke bloei en mannelijke bloei niet op dezelfde boom. Omdat 'mannelijke' hulstbomen geen 'bessen' leveren zijn die niet populair.
Wanneer je op de hulstbomen let in het park, dan zie je bijna altijd donkergroene bladeren zonder tanden aan de bladrand, een uitzondering daargelaten. De originele wilde plant Hulst - Ilex aquifolium zie je bijna niet en dat is jammer, de bladeren hebben een ragfijne gele bladrand. De meeste oudere hulstbomen in het park zijn gekweekt en opgegroeid als de cultivar Ilex aquifolium 'J.C. van Tol' (Boskoop 1904) met enkele kleine stekels of misschien de Ilex ×altaclerensis 'Camelliifolia'. De cultivarnaam 'Camelliifolia' duidt op de bladvorm met gladde rand van een Camellia.

  Met de bladkleur donkergroen dus twee soorten hulst in het park, véél met gaafrandig blad en weinig met getand blad en stekels.  

De bontkleurige hulsten zijn altijd hybriden die in de natuur zijn ontstaan maar meestal gekweekt door mensen. Een goed voorbeeld van zo'n bontig gekleurde hulst staat bij de Iepenbrug en heeft (waarschijnlijk) de naam Ilex aquifolium 'Argentea Marginata'. Ilex is de geslachtsnaam en de soortnaam aquifolium typeert dat het stekelig blad heeft en afstamt van de 'wilde' hulst. Argentea duidt op zilver en Marginata duidt op rand. Je moet wel enige fantasie hebben om de kleur zilver in het blad te zien, ik zie bleek licht-geel-groen. Ooit is de naam gebaseerd op bladeren die wittige randen hadden of hebben, de naam is gebleven en de plant-bladkleur nogal gewijzigd. Het middendeel van het blad heeft vaak ook twee tinten groen.
Sinds vorig jaar ook heesters als bontkleurige hulst in het park, maar dan zonder tanden/stekels, soms enkel verdwaalde tanden/stekels, met de wetenschappelijke naam Ilex ×altaclerensis 'Golden King'. Een kruising tussen Ilex aquifolium en Ilex perado (Spaanse hulst). Na de geslachtsnaam de soortnaam altaclerensis en dat duidt op: alta 'hoogte' and clere, is de referentie aan de oorspronkelijke groeiplek de provincie 'Highclere Castle' in Engeland. Deze boom groeit ook in de Royal Botanic Gardens KEW in Londen. Met de cultivarnaam is men eigenlijk de fout in gegaan met 'Golden King', want het is een vrouwelijke plant.
In relatie tot deze 'Golden King' groeit in de Historische Tuin Aalsmeer bontige hulst met de naam Ilex aquifolium 'Golden Queen' die ik 29 april 2023 daar zag met net opengaande knopjes, 'waarschijnlijk' een vrouwelijke plant en deze cultivarnaam klopt dan gewoon. Niet opgenomen in de lijst 2024 Nederlandse cultuurplanten van de NAK tuinbouw (zie pagina downloads), maar dat niet zijn opgenomen geldt ook voor de 'Golden King'.

Hieronder de foto Historische Tuin Aalsmeer met de Ilex aquifolium 'Golden Queen', die al 50 jaar bestaat, en onderin de foto de roze bloemknopjes.
Daaronder de foto van de cultivar 'J.C. van Tol' die al 120 jaar bestaat met vroege bloemknopjes op 26-11-2024.

Hans Homburg 4 januari 2025

2 januari 2025 met zon en hoge waterstand
02-01-2025
De eerste mooie zonnige dag in het park. De aanleg van 'wortelsnelwegen' voor slecht groeiende bomen laten hun spoor na van werkterreinen en de geparkeerd materieel van de aannemer, met verdichte grond en wateroverlast.
Restand van een gele treurwilg
02-01-2025
De afgelopen drie maanden zijn er bomen geplant in het park, bomen omgewaaid, dode bomen verwijderd en er is nog wel wat te doen om de status van rijksmonument te halen deze winter. Binnenkort wat meer aandacht voor de bomen.

M'n bomenkaart heb ik een kleine update gegeven, ook de 'ontdekte' heester Olijfwilg of Zilverbes - Elaeagnus ×ebbingei op 2 plekken aangegeven waaronder 2 heesters bij de v.m. opzichterswoning Kattenlaan 4, echt een plant om eens te volgen dit jaar met nu mooie gespikkelde bessen die zo groot worden als olijven.
De bomenkaart is momenteel te vinden op de pagina downloads
Documenten Vondelpark en Beatrixpark naar het Stadsarchief Amsterdam
25-10-2023
Overdracht documenten naar het Stadsarchief Amsterdam op 25 oktober 2023. Boekjes van Charles Haak over het Vondelpark en Beatrixpark. Plakboek Jello Jongsma over de aanleg 1e Rosarium 1936.
Plattegronden Vondelpark schaal 1:1000, 1:2500 en 1:500. Op de plattegronden staan bomen, heesters en planten. Charles heeft per vak inventarisaties opgeschreven. Het Emmaplein is getekend in boekje T2.
Twee boekjes met botanische tekeningen van planten, een deel ingekleurd.
Boekje - T1 of T• (op rug ordner) Tekeningen.
Boekje - T2 of T•• (op rug ordner) Tekeningen.
Boekje - VP1 of VP• (op rug ordner) Plattegronden Vondelpark.
Boekje - VP2 of VP•• (op rug ordner) Plattegronden Vondelpark.
Boekje - VP3 of VP••• (op rug ordner) Plattegronden Vondelpark.
Twee boekjes met platte gronden en botanische tekeningen over het Beatrixpark, Stadionkade en één boekje met stukje Hortus Amsterdam (nog publiceren).
1 album met katalogus over de aanleg van het 1e rosarium Vondelpark 1936 van opzichter Jello Jongsma met foto's van de aanleg, opening en de beeldententoonstelling.
Informatie is te bekijken op deze website bij C.W.F. Haak en het Rosarium 1936
Weblog-2024
03-01-2025
Het weblog-archief 2024 is in te zien op de pagina
Weblog-archief 2024
Weblog-2023
02-01-2024
Het weblog-archief 2023 is in te zien op de pagina
Weblog-archief 2023
Weblog-2022
31-12-2021
Het weblog-archief 2022 is in te zien op de pagina
Weblog-archief 2022
Weblog-2021
31-12-2021
Het weblog-archief 2021 is in te zien op de pagina
Weblog-archief 2021
Weblog-archief 2018-2020
04-01-2021
Het weblog-archief 2018-2020 is in te zien op de pagina
Weblog-archief 2018-2020
Weblog-archief
14-06-2019
Het weblog-archief vanaf 13 augustus 2013 is in te zien op de pagina
Weblog-archief
De foto's kunnen niet vergroot worden.

© 2013- · Hans Homburg · 13-01-2025 7:13   Site-overzicht | Privacyverklaring