Excursie op 9 okt 2022 met de Nederlandse Dendrologische Vereniging NDV in het Amstelpark met de titel: Schaduw-Floriade.
Op de laatste dag dat de Floriade 2022 in Almere nog bezocht kon worden.
Met prachtig weer naar het Amstelpark. 50 jaar geleden werd de Floriade in het Amstelpark gehouden en vandaag een wetenschappelijke stand van zaken hoe het met enkele boomsoorten is gesteld die rond 1972 zijn geplant.
Te beginnen met een
Presentatie door Ute Sass-Klaassen, Universitair Hoofddocent Bosecologie, Bosbeheer en Dendrochronologie, Wageningen.
De uitkomsten van onderzoek, uitgevoerd door een groep studenten van de WUR dendrochronologisch onderzoek, waren erg interessant. Analyses van groei door de jaren heen op basis van boorkernen met hulp van een Pressler-boor uit de Zomereik, Canadapopulier, Hollandse iep, Tamme kastanje, Fijnspar en de Reuzenzilverspar. Grafieken met jaarringreeksen en jaarring-oppervlak in mm
2 over bijna 50 jaar, ook in relatie tot neerslag van regen.
Het goede nieuws was dat het er gemiddeld goed uitzag voor de bomen, maar de 2 spar-soorten hebben het moeilijk en in werkelijkheid is dat ook buiten te zien.
Een verslag van deze bijeenkomst komt in het blad ARBOR VITAE van de NDV. Er waren veel boomdoorsnede-schijven aanwezig, ook van een Zomereik uit de sub-fossiele periode ca 2000 BC uit Zwolle.
In het kader van boom-onderzoek hier een aanbeveling voor het boek
Dendrochronologie en erfgoedonderzoek 2017 (pdf 3 Mb) van het Agendschap Onroerend Erfgoed in Belgie, auteur Kristof Haneca.
Een overzicht van verschillende activiteiten rond de
Schaduw-Floriade en wat bomen ons hebben te vertellen is te vinden op de site
https://zone2source.net
Vervolgens een
Rondleiding door boomdeskundige Nico Hoogland die het Amstelpark heeft zien groeien en daar ook werkzaam was. Even terug in de tijd? Bekijk de
Katalogus Floriade Amsterdam 1972 (pdf 15 Mb).
Heel leerzaam was de aanwezigheid van Ronnie Nijboer, iepdeskundige van boomkwekerij
Noordplant Kwekerijen
Hij wees ons ondermeer op het verschil van de nu aanwezige knoppen aan de takken van de Huntingdons iep. De puntige knoppen zijn de bladknoppen en de bollige knoppen zijn de bloemknoppen, zie bijgaande foto's. Klik op het midden van de foto + voor een vergroting.
De natuur heeft het bijzonder geregeld bij knoppen, want bij voorbeeld uit de dikke knoppen van de Paardenkastanje komen zowel de bladeren als de bloemen.
Hieronder het portret van de Huntingdons iep, een Hollandse iep cultivar.
Dank aan de organisatie en medewerkers WUR van deze interessante NDV excursie van 13:30 tot 17:30 uur !
Website NDV
Nederlandse Dendrologische Vereniging