16 augustus 2019
Bovenstaande foto (23 april 2019) toont de grote koningin hoornaar |
Vespa crabro, die net uit haar winterslaap is ontwaakt. Haar lichaam heeft een lengte van 33 mm en mét poten t/m antennes reikt zij tot circa 40 mm lang. Dit voorjaar is een nest gemaakt in een dikke holle stam van een gele treurwilg op een veld naast de Schapenweide.
Misschien als gevolg van het maken van dit nest is de helft van de holle stam op 7 augustus 2019 afgebroken en in het water gestort. Het nest, dat op circa 1,5 meter van de breuk zit, heeft hier kennelijk geen schade van ondervonden en functioneerde de volgende dag als vanouds.
Deze beschermde wesp heeft de reputatie om als mens terughoudend te benaderen, vooral als het gaat wanneer het nest te dicht wordt benaderd; blijf op respectabele afstand en verstoor hun doen en laten niet. Een plotselinge defensieve actie van deze grote hoornaars met stekende angels is niet fijn en erg pijnlijk.
Hoornaars vangen andere insecten, vermalen die en hiermee worden de larven gevoerd. Voornamelijk vliegen en muggen, maar honingbijen vallen ook wel ten prooi en nachtvlinders, want de hoornaar vliegt dag en nacht én zelfs bij regenachtig weer, in tegenstelling tot andere insecten. Ook spinnen moeten er aan geloven als voedsel voor de larven. Volwassen hoornaars leven zelf van suikerrijke plantensappen, maar nectar wordt niet als honing opgeslagen in het nest.
Een natuurlijke vijand van de hoornaar is de wespendief |
Pernis apivorus, zo'n vogel kan een heel nest verorberen.