Rijksmonument Vondelpark

Helaas ook een zwarte pagina op de site in relatie tot de parkbeleving en normversukkeling. Even terugkijken toen de vervuiling met BBQ erg omvangrijk was; gelukkig ligt dat achter ons.
Bezoekers maken er soms achteloos een bende van, voor anderen.
Plaatsing van tijdelijke DIXI-toiletten die al 10 jaar de parkhorizon vervuilen met stank en graffiti.
Gepland nieuw parkmeubilair dat na 12 jaar nog lang niet compleet is.
Veel en aanhoudende graffiti-schade op het parkmeubilair en kunst.
Een druk én helaas ook het meest vervuilde stadspark bij mooi weer.

Alleen de bezoekers kunnen hierin verbetering brengen want meer afvalcontainers is niet de oplossing.

Politiek en ambtenaren zijn aan zet om ons te verlossen van de 'tijdelijke' DIXI-toiletten; er zijn nog 6 maanden te gaan voor het realiseren van een nette oplossing na 9 jaar - niet gelukt.
Voorjaar 2022: er worden nog steeds DIXI-toiletten geplaatst in het rijksmonument en informatieborden worden beklad en verwaarloosd.
Zie de Kansenkaart Vondelpark 2018
Site gemeente 2-11-2020 Kansenkaart

Gelukkig ook nog blije mensen en plezier in ons unieke park. Aangelegd met passie voor de toekomst, aangelegd vanaf 1864 door idealisten met de schenking door hen op 6 oktober 1953 aan de gemeente Amsterdam en haar inwoners, om er goed voor te zorgen, dat heette toen goed rentmeesterschap 

Ook namens de mensen die ons park hebben gerealiseerd en bijna 90 jaar hebben onderhouden met particulier geld en die bescheiden worden geëerd met een Oprichtersbank die in het Rosarium staat met hun namen erin gegraveerd.
Helaas alweer vele weken met graffiti erop... (2020) want parkbeheer ziet het soms ook niet meer 'zitten', ik begrijp dat best.

Voor onze prettigheid én de toeristen is dit beeld geen 'visitekaartje' voor Amsterdam en genoeg reden om deze verloedering echt om te buigen, zoals Joost van den Vondel ooit dichtte beste lezer...

U, Nu!

Hans Homburg - 29-05-2022
Waterhapper verstopt
t/o Schapenweide
21-06-2022
Op 22-04-2022 zijn alle 7 waterhappers ingesteld op doorlopend water geven, een uitstekend idee. Vanaf 1e week mei helaas weer verstoppingen en in de 1e week van juni waren 5 van de 7 waterhappers verstopt en lopen over. Het lijkt onschuldig, maar honden slulpen water uit de kop, mensen wassen hun handen erin en daarna wordt er water uit de kom gedronken. Buitengewoon smerig. Aan Waternet van de gemeente Amsterdan verschillende malen gevraagd om dit op te lossen, maar het heeft geen prioriteit bij Waternet en die komen het gewoon niet oplossen en na 3 weken badkuipborrelen heb ik zelf de verstopping verholpen bij 6 van de 7 waterhappers.
21-06-2022 Vandaag was de maat voor mij vol. 3 weken lang zijn 5 van de 7 waterhappers verstopt en Waternet vertikt het om onderhoud uit te voeren. In de ochtend alle 6 verstopte waterhappers schoon en gangbaar gemaakt. Bij een waterhapper hadden kiemplanten zich al ontwikkeld onder de metalen afdekkap. De bevestiging van die kappen is zeer slecht met 3 soorten schroeven, ontbrekende schroeven en afgebroken schroeven. Technisch nog wel op te lossen, maar ik vrees dat het pappen en nathouden blijft.
21-06-2022 Leem, kiezelstenen en plantenresten verwijderd en schoongespoeld. In de 4 nokken 1 afgebroken schroef, 2 bronzen schroeven M5 en 1 schroef M6.
Technisch is dit bevestigings-probleem goed op te lossen (bij alle 7 waterhapper) maar niemand gaat zich hierin verdiepen zo blijkt, heel triest. De schroefdraadgaten verroesten steeds verder en niemand voelt zich aangesproken om iets te doen.
04-06-2022 Rosarium met oude afvalbak uit de 70er jaren. Veel te klein en stuk. Poging voor 'vernieuwing' en beloften verbetering loopt jaren. Twee jaar geleden 2e hands bakken uit het centrum Amsterdam geplaatst, maar het blijft een warrige manier om afval in te zamelen. Er zouden 2 jaar geleden Puccini-bakken komen, niet gelukt. 30 mei j.l. aan de gemeente gevraagd wanneer er nieuwe afvalbakken in het Rosarium worden geplaatst. Er is een plan dat na bestuurlijke goedkeuring waarschijnlijk dit jaar (2022) wordt uitgevoerd.
Overigens bloeit achter deze afvalbak een historische roos met de naam 'Mozart' en links bloeit de heerlijk geurende Kaneelroos hybride met veel wilde planten in de rand.
04-06-2022 Veld Zuiderschuitje tegenover de Koeienweide. Afvalbakken en achtergelaten afval van bezoekers. Glasbak met verkeerde sticker en restafval in glasbak en glas in de papierbak. Jonge hond eet afval en wordt vuilnisbakkenras. Ook voedingsbodem voor heel veel ratten.
04-06-2022 Veld Zuiderschuitje tegenover de Koeienweide. Afvalbakken en achtergelaten afval van bezoekers. Glasbak met verkeerde sticker en restafval in glasbak en glas in de papierbak.
04-06-2022 Veld Zuiderschuitje tegenover de Koeienweide. Afvalbakken en achtergelaten afval van bezoekers. 50 meter verder staat een grote groene container waar alle afval in zou kunnen. Mensen zien het niet of het is te ver lopen. Smijten het zonder zorgen op de grond in ons rijksmonument en 'de gemeente' mag het opruimen. Met mooi weer elke dag!
03-06-2022 Nieuwe afvalbak (proefplaatsing?) type Puccini bij ingang Frederiksstraat.
In plaats van de ontworpen afvalbak uit de gekozen Vondelparklijn 'Vogelversen' zou dit na 13 jaar mogelijk het alternatief worden.
02-06-2022 Waterhapper bij Vondeltuin afvoer verstopt. Zijn erg storingsgevoelig. 4 van de 7 zijn nu verstopt met waterbad. Wel handig voor honden. Niet echt fris wanneer kinderen en anderen van dit water drinken, maar het wordt gedaan.
30-05-2022 Hoofdingang Amstelveenseweg. Groot informatiebord met kleine Vondelpark-poster en daaroverheen het feestprogramma 25 jaar rijksmonument programma 1 t/m 7 november 2021. 7 maanden geleden alweer. Volgens de poster werd het park in 1864 geopend voor het publiek, terwijl dat in 1865 was en ook hierdoor is de plaatsing van het Vondelmonument onjuist gedateerd. Enkele malen op gewezen, maar het blijft onjuist.
30-05-2022 Ingang Zocherstraat. Klein informatiebord zonder Vondelpark-poster en het feestprogramma 25 jaar rijksmonument programma 1-7 november 2021. 7 maanden geleden! De gemeente is heel trots op haar Vondelpark en dragen dat zo uit.
30-05-2022 Hoofdingang Vondelstraat. Klein informatiebord en weer het ruit ingeslagen en deur weg. Wel informatie over de omgeving van Amsterdam en graffiti.
Wat wél mooi is zijn de grootbladige Fluweelhortensia's, beginnen binnenkort met grote schermen te bloeien.
Kortom, bijna alle informatieborden in het park al 7 maanden of langer in treurige toestand en toch nog één exemplaar net schoongemaakt, maar zonder ruit, deur en informatie, bij de Willemsbrug. Helemaal schoon en leeg. Doorgeven hoeft niet meer, men weet ervan en werkt eraan is het voorspelbare antwoord.
19-04-2022 Afval van de vorige dag op het Vondelplantsoen, een hotspot voor bezoekers en toeristen, bij het Vondelmonument.
Bij mooi weer dagelijkse rotzooi, een achterbuurt in een rijksmonument. Worden mensen dan nooit iets netter? Gaat de gemeente er iets of niets aan doen?
Verzin zelf een antwoord of onderschrift bij de foto.
04-05-2022 Het blijkt onmogelijk te zijn voor de gemeente Amsterdam om een paar nette toiletvoozieningen te plaatsen in het park en te onderhouden. Al 10 jaar worden in de zomermaanden deze lelijke tijdelijke DIXI-toiletten neergezet in dit rijksmonument voor heel veel geld. Afgelopen jaren wel erover praten, maar zonder resultaat.
19-04-2022 Afvaldumping en etensresten naast de Burgemeestersbank en naast het pas nieuwe Veteranenmonument-perk met Witte anjers in knop.
A-sociaal gedrag van mensen, of dat deze mensen zelf thuis op een vuilnishoop leven en dit als normaal beleven. Treurnis in het park!
19-04-2022 Afvaldumping naast 2e hands afvalbak uit het centrum van Amsterdam met 020. Geen afvalbak in de eerder gekozen parkstijl 'Vogelversen', maar deze 'afdanker' die 'tijdelijk' zijn neergezet volgens de gemeente op heel veel plaatsen. Een bezuinigingsoperatie die definitief zal zijn en deze bakken staan op veel plekken scheef omdag anders de deur niet open kan.
19-04-2022 2e hands afvalbak uit het centrum van Amsterdam met graffiti. Scheef geduwd omdat de deur ander niet open kan. De nieuwe stijl van Amsterdam? Hier zou een tuinarchitect eens 2 minuten naar moeten kijken en adviseren!
In het Rosarium wordt bijna dagelijks gewerkt in de 63 perken om het net te maken en te houden, nette afvalbakken horen daarbij beste gemeente Amsterdam. Er staan ook nog oude afvalbakken uit de 70-er jaren en veel te klein!
04-05-2022 Pas gerepareerd en helaas weer verstopt en onbruikbaar.
04-05-2022 Hoe kan je zo'n lelijke DIXI-toilet-combinatie op zo'n historische plek zetten. Wat een treurnis en ieder jaar weer!
Het zou eens door een park-architect getoetst moeten worden of misschien de burgemeester van Amsterdam.
19-04-2022 Waterhapper bij Vondeltuin ongeveer 1 jaar defect en grind over de sierplaat gelegd.
Op 22 april 2022 is deze waterhapper gerepareerd en de sierplaat weer zichtbaar.
29-05-2022 Informatiebord hoofdingang Stadhouderskade. Te kleine poster over het Vondelpark en een oud A3-tje van 1 november 2021 met het programma 25 jaar Rijksmonument waar de gemeente zo trots op is. Hangt daar nu al bijna 7 maanden niets te doen en dat geldt voor bijna alle informatieborden.
29-05-2022 Informatiebord hoofdingang Willemsbrug - Emmalaan. Ruim een jaar ontbreekt de glazen deur, geen informatie voor bezoekers en altijd grafiti.
17-04-2022 Informatiebord Willemsbrug is stuk en geeft geen informatie aan bezoekers en toeristen.
24-01-2022 Informatiebord Van Baerlestraat geeft informatie aan bezoekers en toeristen.
22-01-2022 Informatiebord monumentale ingang Vondelstraat geeft achterhaalde informatie aan bezoekers en toeristen over de 1e week november 2021 feest 25 jaar rijksmonument.
De kapot geslagen ruit is wel vernieuwd.
08-07-2021 DIXI-toilet-unit nabij het Groot Melkhuis met doek om het mooi te maken. Particulier initiatief gefinancierd door de gemeente.
08-07-2021 DIXI-toilet-unit op het Vondelplantsoen met doek om het mooi te maken. Particulier initiatief gefinancierd door de gemeente.
08-07-2021 DIXI-toilet-unit op het Vondelplantsoen met doek om het mooi te maken.
Particulier initiatief gefinancierd door de gemeente uit het Buurtbudget.
In zichtlijn naar het monumentale Vondelmonument
13-06-2021 Informatiebord ingang Vondelestraat. Ruit kapot geslagen.
13-06-2021 DIXI-toiletten bij ingang Van Baerlestraat.
13-06-2021 Nieuwe waterhapper langdurig verstopt en onbruikbaar bij ingang P.C. Hooftstraat of Delta plantsoen. Doorgegeven aan de gemeente.
01-05-2021 DIXI-toiletten op het mooiste deel van het Vondelplantsoen naast het Vondelmonument.
06-06-2021 Nieuwe waterhapper maanden defect bij Vondeltuin.
08-06-2021 DIXI-toiletten op veld Zuiderschuitje.
08-06-2021 DIXI-toiletten op veld Zuiderschuitje.
02-07-2021 DIXI-toiletten op veld Zuiderschuitje.
30-04-2021 DIXI-toiletten tegenover de ingang Van Eeghenstraat.
30-04-2021 DIXI-toiletten tegenover de Schapenweide.
20-09-2020 Bloemenpracht rond Muziektent. Eerst deze 2 start-foto's om de inzet en deskundigheid van parkbeheer in beeld te brengen! Waar velen van genieten.
17-09-2020 Bloemenpracht rondom het Vondelmonument
01-11-2020 Nieuw informatiebord Rosarium door vandalen 180° verdraaid met geweld. Daarnaast een papierbak vanuit Centrum Amsterdam inclusief graffiti en een rattenval
12-10-2020 Nieuwe waterhapper en defect met doorlopende en te hoge straal water. Zijn storingsgevoelig en worden te weinig onderhouden.
Bij L.T.C. Festina langs TENNISWEG
12-10-2020 Na verwijdering van alle DIXI-toiletten-combi's eind september volgt het jaarlijks herstel grasmat met graszoden.
Langs de Platanenlaan bij de Brandbrug.
27-09-2020 DIXI-toilet-combi, graffiti en vernielzucht langs de ZUIDELIJKE HOOFDWEG bij de speelboom
27-09-2020 DIXI-toilet-combi, graffiti en vernielzucht langs de MIDDENWEG
26-09-2020 Het monument Oprichtersbank ter nagedachtenis van de oprichters van het hele Vondelpark in het Rosarium vol met graffiti (t/m 1-11-2020)
25-09-2020 Nieuwe waterhapper en defect met volle kom water. Zijn storingsgevoelig en worden te weinig onderhouden.
Bij 't BLAUWE THEEHUIS
23-09-2020 Nieuwe waterhapper en defect met volle kom water. Zijn storingsgevoelig en worden te weinig onderhouden.
Bij Hippieweide en deze werd als 1e geplaatst op 22-06-2015
22-09-2020 Nieuw informatiebord.
Glazen deur ontbreekt en met graffiti.
Bij Willemsbrug
20-09-2020 Afval en parkmeubilair in ons kroonjeweel en beschermd rijksmonument Vondelpark anno 2020. Langs het JUNGLEPAD van de Grote Speelweide.
03-09-2020 Nieuwe waterhapper en defect, met doorlopende straal water. Om water te sparen zijn deze waterhappers altijd uit en gaan werken door op de tastknop te drukken. Zijn storingsgevoelig en worden te weinig onderhouden. Bij 't BLAUWE THEEHUIS
02-09-2020 Nieuw klein informatiebord leeg met graffiti en daarnaast een poster van de gemeente naast de Willemsbrug
12-07-2020 Afval en Rattenplaag zelfs overdags in het Rosarium. Niet zo fijn voor vrijwilligers die hier bijna dagelijks werken in de rozenperken
12-07-2020 Afval, oude prullenbakken en Rattenplaag in het Rosarium
12-07-2020 Mensen, afval en Ratten gaat prima samen. Ratten zijn beestjes die er ook bijhoren, maar dankzij het gedrag van mensen is er een serieuze rattenplaag in het Vondelpark, ook in het Rosarium in de rozenperken en de randen
16-06-2020 Toilet-unit met graffiti en containers op het VONDELPLANTSOEN
13-06-2020 DIXI-toilet-unit, afvalcontainers en banken met graffiti langs ZUIDELIJKE HOOFDWEG
09-06-2020 Deze maand andere prullenbakken, afdankers uit het Centrum van Amsterdam, en de nieuwe glasbakken met graffiti
01-06-2020 Deze maand andere prullenbakken inclusief met soms graffiti. Geen nieuwe prullenbakken volgens de parkstijl parkbanken, maar afdankers uit het Centrum van Amsterdam
27-05-2020 Tien jaar na de renovatie nog oude prullenbakken. Deze Capitole-prullenbak die 40 jaar bestaat dit jaar 2020, werd ontworpen door Bas Pruyser en gemaakt door het bedrijf Bammens in Maarssen
27-05-2020 Nieuwe parkbank met graffiti langs de ZUIDELIJKE HOOFDWEG of Vleugelnotenlaan
19-05-2020 Nieuw groot informatiebord met kleine poster en langdurig graffiti, hoofdingang Amstelveenseweg
19-05-2020 DIXI-toilet-unit langs de NOORDELIJKE HOOFDWEG of Platanenlaan
01-10-2019 DIXI-toilet-unit op het veld met speelboom en kunstwerk Kosmos
27-09-2019 DIXI-toilet-unit tegenover de Koeienweide
20-09-2019 Toilet-unit en containers met graffiti langs de NOORDELIJKE HOOFDWEG of Platanenlaan
20-09-2019 Toilet-unit met graffiti langs de NOORDELIJKE HOOFDWEG of Platanenlaan
20-09-2019 Toilet-unit langs de NOORDELIJKE HOOFDWEG of Platanenlaan
07-09-2019 Monument voor de oprichters van het Vondelpark. Deze Oprichtersbank eert hen en biedt een zitplaats voor velen. In 2010 na de grote parkrenovatie ook met grote zorg in ere hersteld met dank aan Geert Lebbing, op 14 april 2010 feestelijk onthuld - te vaak vol met gaffiti
07-09-2019 DIXI-toilet-unit tegenover de Koeienweide
27-06-2019 DIXI-toilet-unit tegenover de Koeienweide
27-06-2019 DIXI-toilet-unit tegenover de Koeienweide
26-06-2019 Afval, parkmeubilair met graffiti en een Meeuw
02-06-2019 Afval in plantsoen en langs de PAVILJOENVIJVER en Vondelplantsoen
02-06-2019 5 Kiosk voor informatie bezoekers en toeristen en afvalpunt bij uitgang VAN BAERLESTRAAT west
31-05-2019 - 5 nieuw geplaatste kleine informatieborden hebben 14 maanden leeg gestaan met vaak graffiti en/of stickers erop
23-04-2019 Oude prullenbak en verbrand afval op de Waterspeelplaats
23-04-2019 Oude prullenbak, nieuwe parkbank met graffiti en afval in het Rosarium
21-04-2019 Afval om het Vondelmonument met prachtige tulpen
21-04-2019 Afval en drank op het Vondelmonument
21-04-2019 Afval en drank op het Vondelmonument, in 'deze bloeiende stad'
21-04-2019 Afval rondom het Vondelmonument
21-04-2019 Afval langs de fietsroute VAN EEGHENWEG
21-04-2019 Afval langs de fietsroute VAN EEGHENWEG
21-04-2019 Afval langs de fietsroute VAN EEGHENWEG
21-04-2019 Afval langs de fietsroute VAN EEGHENWEG
21-04-2019 Afval langs de fietsroute VAN EEGHENWEG
21-04-2019 Afval langs de fietsroute VAN EEGHENWEG
21-04-2019 Afval en meubilair langs de fietsroute VAN EEGHENWEG
21-04-2019 Afval en meubilair, nieuw voethek en oude papierbak met hondenzakjes-dispencer, langs de fietsroute VAN EEGHENWEG bij uitgang Jacob Obrechtstraat
21-04-2019 Afval en meubilair langs de fietsroute VAN EEGHENWEG
21-04-2019 Afval en meubilair langs de fietsroute VAN EEGHENWEG
21-04-2019 Afval en meubilair langs de fietsroute ZUIDELIJKE HOOFDWEG
21-04-2019 Afval en meubilair langs de fietsroute ZUIDELIJKE HOOFDWEG
21-04-2019 Afval en meubilair langs de fietsroute ZUIDELIJKE HOOFDWEG
21-04-2019 Afval op de fietsroute ZUIDELIJKE HOOFDWEG en Picassoweide
21-04-2019 Afval en graffiti langs de ZUIDELIJKE HOOFDWEG
21-04-2019 Afval op de Picassoweide
21-04-2019 Afval en meubilair langs de ZUIDELIJKE HOOFDWEG
21-04-2019 Afval en meubilair langs de ZUIDELIJKE HOOFDWEG
21-04-2019 Afval op de DELTA SPEELWEIDE
21-04-2019 Langs de EENDENVIJVER
21-04-2019 Nieuwe bank met verstandige spreuk: 'Sta stil bij het leven en ga even zitten' langs het DRIE VREUGDENPAD
20-04-2019 Oude prullenbak, nieuwe parkbanken en afval langs de VAN EEGHENWEG met uitzicht op de VAN EEGHENVIJVER
20-04-2019 Oude prullenbak en afval langs de VAN EEGHENWEG
01-04-2019 Afval en graffiti in het Rosarium
10-11-2018 Nieuwe informatiestandaard in de stijl van 'Vogelversen' voor Vondelfontein op 19-06-2009
08-11-2018 Oude parkbank met graffiti bij de Klauterjungle langs het EMMAPAD
14-09-2018 DIXI-toilet-unit met graffiti tegenover de Koeienweide
12-09-2018 Nieuw voethek volgens 'Vondelversen' vernield en niet meer herplaatst langs VONDELPLANTSOEN
03-09-2018 DIXI-toilet-unit met reclame tegenover de Koeienweide
24-08-2018 DIXI-toilet-unit op het VONDELPLANTSOEN met reclame
01-08-2018 DIXI-toilet-unit op het veld ZUIDERSCHUITJE langs de ZUIDELIJKE HOOFDWEG met Vleugelnoten
27-06-2018 DIXI-toilet-unit op het VONDELPLANTSOEN
03-05-2018 Nieuwe parkbanken met graffiti op Waterspeelplaats
29-04-2018 3 DIXI-toiletten in het water geduwd door vandalen in de Paviljoenvijver bij het Vondelmonument
24-04-2018 Een Blauwe reiger op een afvalcontainer langs het THEEHUISPAD
26-02-2018 Een nieuwe waterhapper, defect en bevroren. Eerste plaatsing op 22-06-2015. Uitgang P.C. Hooftstraat
04-06-2017 Een nieuwe lente met BBQ-verbod per 1 maart 2017 voor het hele Vondelpark - uitgang Kattenlaan
04-06-2017 Een nieuwe lente met BBQ-verbod per 1 maart 2017 voor het hele Vondelpark - uitgang Kattenlaan
20-04-2017 Een nieuwe lente met BBQ-verbod per 1 maart 2017 voor het hele Vondelpark - VONDELPLANTSOEN vanaf de PAVILJOENVIJVER
27-08-2016 Na een BBQ op de Picassoweide langs de EENDENVIJVER
27-08-2016 Na een BBQ op de Picassoweide langs de EENDENVIJVER
27-08-2016 Na een BBQ op de Picassoweide
27-08-2016 BBQ schade op de Picassoweide
27-08-2016 Na een BBQ op de Picassoweide
19-08-2016 Afval in het Rosarium
19-08-2016 Na een BBQ op het VONDELPLANTSOEN
10-08-2016 Na brand in container en Trompetboom bij Vondelbrug + afgezaagde Esdoorn
07-05-2016 Na BBQ op het VONDELPLANTSOEN
07-05-2016 Na een BBQ op de Picassoweide
28-04-2016 BBQ toegestaan op VONDELPLANTSOEN met Kauw op de uitkijk
02-07-2015 Kappen en recreatie-schade
25-05-2015 Langs de EENDENVIJVER
25-05-2015 Picassoweide
25-05-2015 Picassoweide
25-05-2015 VAN EEGHENVIJVER
25-05-2015 VAN EEGHENVIJVER
25-05-2015 VAN EEGHENDELTA
25-05-2015 VONDELPLANTSOEN
11-04-2015 VONDELPLANTSOEN
04-10-2014 Een nieuwe bank en de omgeving
04-10-2014 Parkbeheer mag het opruimen
04-10-2014 Parkbeheer mag het opruimen
06-09-2014 Deze 100-jarige Bindwilg is tijdens BBQ in brand gestoken op de Picassoweide
06-09-2014 DIXI-toilet-unit langs NOORDELIJKE HOOFDWEG of Platanenweg
23-06-2014 BBQ-resten langs EENDENVIJVER - JULIANAWEG
15-06-2014 DIXI-toiletten langs NOORDELIJKE HOOFDWEG - Platanenlaan
26-05-2014 BBQ-voorziening langs EENDENVIJVER - JULIANAWEG
26-05-2014 BBQ-resten langs EENDENVIJVER - JULIANAWEG
26-05-2014 BBQ-resten langs EENDENVIJVER - JULIANAWEG
26-05-2014 BBQ-resten langs EENDENVIJVER - JULIANAWEG
15-05-2014 BBQ-voorziening en Iamsterdam promotie op VONDELPLANTSOEN
04-05-2014 DIXI-toilet-unit langs de VAN EEGHENWEG
01-04-2014 BBQ langs ZOCHERPAD bij Amstelveenseweg
14-02-2014 Verwijderen graffiti van kunst in het Rosarium
14-02-2014 Herstelde grasmat met rollen gras na verwijderen DIXI-toilet-unit vorig najaar
19-05-2014 KUNST en recreatie-mentaliteit
09-06-2013 BBQ-afval langs ZOCHERPAD
09-06-2013 BBQ langs ZOCHERPAD
09-06-2013 BBQ langs ZOCHERPAD
09-06-2013 DIXI-toilet-unit langs ZUIDELIJKE HOOFDWEG bij Willemsbrug
08-06-2013 DIXI-toilet-unit langs MELKHUISWEG
16-05-2013 BBQ voorziening langs ZOCHERWEG
01-05-2013 BBQ op de GROTE SPEELWEIDE
01-05-2013 DIXI-toiletten langs de MIDDENWEG
23-08-2012 1e plaatsing tijdelijke toilet-unit-combinatie bij Vondelbrug met dagelijks onderhoud en transport
23-08-2012 1e plaatsing tijdelijke toilet-unit-combinatie bij het Vondelmonument
23-08-2012 1e plaatsing en verplaatsing tijdelijke toilet-unit-combinatie langs de VAN EEGHENWEG
18-08-2012 1e plaatsing tijdelijke toilet-unit-combinatie bij het Vondelmonument
07-08-2012 1e plaatsing tijdelijke toilet-unit-combinatie langs NOORDELIJKE HOOFDWEG of Platanenlaan bij kunstwerk Cascade
07-08-2012 1e plaatsing tijdelijke toilet-unit-combinatie langs TENNISWEG tegenover Iepenbrug
07-08-2012 1e plaatsing tijdelijke toilet-unit-combinatie langs ZUIDELIJKE HOOFDWEG bij speelboom
23-07-2012 DELTA SPEELWEIDE
23-07-2012 DELTA SPEELWEIDE
23-07-2012 DELTA SPEELWEIDE
23-07-2012 DELTA SPEELWEIDE
23-07-2012 DELTA SPEELWEIDE
23-07-2012 Informatiebord Amstelveenseweg BBQ-weides
28-06-2012 Langs Rosariumvijver Rosarium
28-06-2012 Langs Rosariumvijver Rosarium
28-06-2012 Langs Rosariumvijver Rosarium
03-04-2011 Afval langs de Vleugelnotenlaan tegenover de Koeienweide na BBQ. Gek-makende afvalbergen van dit kaliber door het hele park voor parkbeheer, met repeterende dagfrequentie!
03-04-2011 Afval langs het ZOCHERPAD na BBQ
03-04-2011 Afval langs de Platanenlaan of NOORDELIJKE HOOFDWEG na BBQ
03-04-2011 Afval langs de Platanenlaan of NOORDELIJKE HOOFDWEG na BBQ
03-04-2011 Afval langs de Platanenlaan of NOORDELIJKE HOOFDWEG na BBQ
03-04-2011 Afval langs de Platanenlaan of NOORDELIJKE HOOFDWEG na BBQ
03-04-2011 Afval langs het WEIDEBRUGPAD en in de verte
03-04-2011 Langs de Platanenlaan of NOORDELIJKE HOOFDWEG na BBQ
03-04-2011 Eendjes voeren op EENDENVOEDERPLAATS en daarna de resten bij elkaar zetten voor de ratten en parkbeheer. Pas op, de klassieke houten 'tegels' - ± 1922 ontwerp Baanders - zijn iets ongelijk, later hersteld door er leem overheen te spreiden.
03-04-2011 Op het Waterspeelveld na een gezellige picknick alles netjes bij elkaar
03-04-2011 Langs de JULIANAWEG na een picknick en BBQ
03-04-2011 Wanneer de goede voorzieningen voor BBQ er niet zijn bouw je het zelf langs de JULIANAWEG en laat het staan voor de volgende avond
03-04-2011 Langs de JULIANAWEG na BBQ
03-04-2011 In de ochtend genieten van de rustgevende parknatuur op de JULIANAWEG
03-04-2011 Prullenbak met een avond party-afval
03-04-2011 Afval langs de VAN EEGHENVIJVER
03-04-2011 Langs de TENNISWEG na BBQ
03-04-2011 Langs de TENNISWEG na BBQ
03-04-2011 Langs de TENNISWEG
03-04-2011 Langs de TENNISWEG bij de Iepenbrug
03-04-2011 Langs het TENNISKRUISPAD tegenover de Iepenbrug
03-04-2011 Langs het HOEFIJZERPAD bij de Iepenbrug
03-04-2011 Bij de Vondelfontein langs de PAVILJOENWEG
03-04-2011 Kruispunt VAN EEGHENWEG / PAVILJOENWEG
03-04-2011 Langs de VAN EEGHENWEG
03-04-2011 Op het VONDELPLANTSOEN
03-04-2011 Op het VONDELPLANTSOEN
03-04-2011 Op het VONDELPLANTSOEN
03-04-2011 Op het VONDELPLANTSOEN
03-04-2011 Op het VONDELPLANTSOEN
03-04-2011 Op het VONDELPLANTSOEN
03-04-2011 Langs de VONDELWEG
03-04-2011 Hippieweide vanaf VONDELWEG
03-04-2011 Hippieweide en VONDELPLANTSOEN
03-04-2011 VAN EEGHENWEG / UITGANG P.C. HOOFTSTRAAT
03-04-2011 Langs VAN EEGHENWEG
03-04-2011 VAN EEGHENWEG tegenover Hippieweide
03-04-2011 VAN EEGHENWEG / UITGANG P.C. HOOFTSTRAAT
03-04-2011 Op de Hippieweide en VAN EEGHENDELTA
03-04-2011 Op de Hippieweide en VAN EEGHENDELTA
03-04-2011 Langs de VAN EEGHENWEG
03-04-2011 Langs de VAN EEGHENWEG
03-04-2011 Langs de VAN EEGHENWEG en Hippieweide
03-04-2011 Langs de VAN EEGHENVIJVERPAD
03-04-2011 Langs de VAN EEGHENVIJVERPAD
03-04-2011 Langs de VAN EEGHENVIJVERPAD
03-04-2011 Langs de VAN EEGHENWEG
03-04-2011 Langs de VAN EEGHENWEG
03-04-2011 Langs de VAN EEGHENWEG
03-04-2011 Langs de VAN EEGHENWEG
03-04-2011 BBQ langs de VAN EEGHENWEG
03-04-2011 Op asfalt ZUIDELIJKE HOOFDWEG
03-04-2011 Langs ZUIDELIJKE HOOFDWEG
03-04-2011 Langs ZUIDELIJKE HOOFDWEG
03-04-2011 BBQ langs ZUIDELIJKE HOOFDWEG
03-04-2011 Langs ZUIDELIJKE HOOFDWEG
03-04-2011 BBQ langs EENDENVIJVERPAD
03-04-2011 Langs EENDENVIJVERPAD
03-04-2011 Langs EENDENVIJVERPAD
03-04-2011 BBQ langs UITGANGSPAD KONINGSLAAN
03-04-2011 Langs UITGANGSPAD KONINGSLAAN
03-04-2011 Langs KONINGSPAD
03-04-2011 Langs ZUIDELIJKE HOOFDWEG
03-04-2011 Langs ZUIDELIJKE HOOFDWEG
03-04-2011 Langs ZUIDELIJKE HOOFDWEG
03-04-2011 Langs ZUIDELIJKE HOOFDWEG
03-04-2011 Naast de Klauterjungle
03-04-2011 Langs ZUIDELIJKE HOOFDWEG
03-04-2011 Langs het veld ZUIDERSCHUITJE
03-04-2011 Langs het veld ZUIDERSCHUITJE
03-04-2011 BBQ langs het veld ZUIDERSCHUITJE
03-04-2011 Recreatie langs ORANJE NASSAUPAD
03-04-2011 Recreatie langs Koeienweide

Recreanten-schade

Het is helaas al jaren de realiteit dat bezoekers afval achterlaten op gazons, naast volle prullenbakken en naast grote containers na een paar uur recreëren.
In dit rijksmonument is onvoldoende besef bij sommige bezoekers welke optische-, vervuilende- en financiele schade dit aanricht, inclusief de marketing-schade.
Naast incidentele opruimacties van enkele particulieren of organisaties is vooral de gemeente als beheerder de klos en ook alle naast de voorziening achtergelaten rotzooi moet óók door een paar mensen van parkbeheer worden opgeruimd.
Veel mensen hebben nog nooit gezien wat dat betekent en ook politici zijn niet op de hoogte en/of stellen zich niet op de hoogte van de praktijk.
Vandaar deze nare pagina met afval en schade, soms een incident, soms een schandalig dagelijks tafreel.
Hans Homburg - 28-10-2020

BBQ-schade

Het invoeren van BBQ was een politieke keus en dat veroorzaakte van 2008 tot 1 maart 2017 een oplopend dramatisch dieptepunt voor het Vondelpark en hoogtepunt van vervuiling en mentaliteitsversukkeling in ons kostbare Vondelpark.
Het was vaak een onbegrijpelijke vuilnisbelt elke dag van april t/m september, een vreselijke ervaring en hardnekkige ontkenning van verantwoordelijke politici.
In de vergadering van de bestuurscommissie Zuid op 25-01-2017 bleven GroenLinks en D66 overtuigd voorstander van BBQ ondanks de vervuiling en hoge extra kosten die waren geschat op €400.000/jaar. Met een nipte meerderheid van 8 tegen 7 stemmen werd besloten het BBQ-en vanaf 1 maart 2017 te verbieden. Een stemverhouding die aangeeft dat iets minder dan de helft van de politici gewoon wilden doorgaan met de vervuiling en schade door BBQ; heel bedenkelijk en triest.
Niet alleen de kosten, maar ook de marteling van enkele medewerkers van parkbeheer die deze dagelijkse bende voor 10 uur in de ochtend moesten opruimen, letterlijk een ziekmakende bestuursopdracht.
Nu gelukkig wel minder afval vanaf 2017, het kan en mag nog wel iets minder.
Hans Homburg - 28-10-2020

DIXI-toilet-units

Vanaf 2012 worden er tijdelijke bouw-toilet-units in het monumentale Vondepark neergezet van mei tot oktober.
In de beginjaren (op 30-11-2007 werd een internationale ontwerp-prijsvraag door het Stadsdeel Zuid uitgeschreven) werd nog onderzocht hoe er definitieve nette toiletten konden worden geplaatst, bij de parkrenovatie zijn enkele urinoirs weggehaald en nieuwe toiletten werden in 2009 bedacht bij het nieuwe meubilairplan van de gemeente Stadsdeel Zuid. Door de aantrekkingskracht van het BBQ werden de parkranden een openbare plas-stront-voorziening. Er was misschien politieke wil maar er werd geen geld vrijgemaakt om iets fatsoenlijks te realiseren en dat is na 13 jaar nog steeds zo.
De tijdelijke DIXI-bouw-toilet-units zijn elk jaar teruggekomen en de 'vervlogen' uitgaven zijn inmiddels naar schatting opgelopen rond de 1 miljoen euro.
Twee jaar geleden is er een Kansenkaart Vondelpark opgesteld d.d. 26-09-2018, wederom in opdracht van het dagelijks bestuur Stadsdeel Zuid met medewerking van 14 'belanghebbenden': Vereniging Vrienden van het Vondelpark, Stichting Hart van het Vondelpark, Ondernemersvereniging Vondelpark, Winkelstraatmanager Vondelpark, Amsterdam Marketing, Organisatie Vondelparkloop, Bewoners Kattenlaan, Vereniging Wonen Willemsparkweg, Vrienden van de Vondelstraat, Buren van het Vondelpark, Fietsersbond, Vondelpark Openluchttheater, De Roos en SOOZ Natuur & Milieuteam Zuid en een projectteam van de gemeente met 9 deskundigen op het gebied van planologie, ruimte en duurzaamheid, gebiedsmakelaar en economie, en daar werd dit onderwerp ook genoemd (uitwerken), maar er is niets merkbaars gedaan aan een definitieve toilet-oplossing.

Slechts 3 knappe toiletten voor dames/heren is een 'probleem' dat al 14 jaar speelt!

In het kader van Buurtbudget Zuid werd op 22-10-2020 bekendgemaakt op de site van Amsterdam en door het Stadsdeel Zuid goedgekeurd: Een mooier Vondelpark op nr. 3: Mooier maken DIXI-plaskooien met 545 voor- en 11 tegenstemmers, kosten banners om de hekken €13.083.
Het lijkt erop dat dit 'Mooier maken DIXI-plaskooien' in ons beschermd rijksmonument alle voorgaande pogingen voor enkele definitieve nette toilet-units teniet heeft gedaan!
Met dank aan het dagelijks bestuur van Stadsdeel Zuid.
Dit buurtinitiatief gaf zeker aan dat er iets mis ging en gaat in ons mooie park en dat er iets moet gebeuren.
Jammer dat politici en ambtenaren stilletjes en trots dit goed bedoelde buurtinitiatief omhelsen en dit gaan realiseren!
Mogelijk aanleiding voor Stadsdeel Zuid om deze tijdelijk-definitieve 'DIXI-plaskooien' komend jaar wederom te plaatsen voor heel veel geld, waarschijnlijk €150.000 schat ik, en die €13.083 erbij is geen enkel probleem.
Geacht dagelijks bestuur, ga alstublieft in 2021 definitieve toiletten plaatsen en begin morgen met de voorbereiding!
Hans Homburg - 03-11-2020

Nieuwe meubellijn voor het Vondelpark

De afgelopen grote renovatie van het Vondelpark van 1999 t/m 2009 heeft Amsterdam 30 miljoen euro gekost, exclusief nieuw parkmeubilair. Onderdeel van de renovatie was een internationale prijsvraag voor parkmeubilair uitschrijven. Amsterdam Stadsdeel Zuid heeft op 30 november 2007 een openbare ideeënprijsvraag uitgeschreven en daarbij gevraagd naar een uitgewerkt schetsontwerp van 3 onderdelen: zitplaatsen, verlichting en toiletvoorzieningen/kiosken.
In totaal werden 79 inzendingen beoordeeld door een jury en 5 inzendingen werden genomineerd. Tijdens een tentoonstelling van deze ontwerpen werd op 13 februari 2009 bekend gemaakt dat het Bureau Anouk Vogel Landscape Architectuur uit Amsterdam werd gekozen met de lijn 'Vogelversen'. De realisatie werd afhankelijk gemaakt van 'donateurs'. We zijn nu 11 jaar verder en het 'overall resultaat' is naar verhouding mager.
Circa 60% nieuwe parkbanken geplaatst (deels gedoneerd), 7 nieuwe en nu slecht werkende of vaak kapotte waterhappers vanaf 2015-2016, 63 nieuwe standaards in 2018 voor het Rosarium, nieuwe informatieborden groot en klein, nu in slechte staat en vaak zonder informatie, enkele nieuwe voethekjes, géén nieuwe papierbakken, géén nieuwe verlichting en géén toiletten-kiosk in de stijl van 'Vogelversen'. Ook géén nieuwe boomnaambordjes in de grond bij de bomen (onuitvoerbaar idee), één voorbeeld-exemplaar werd bij een Esdoornbladige plataan geplaatst langs de Paviljoenweg.
De verdere realisatie van het gekozen concept 'Vogelversen' kan nog wel 10 jaar of veel langer duren wanneer dit systeem afhankelijk blijft van particuliere donaties. Na 11 jaar zijn er slechts circa 10 rozenperken gedoneerd van de 63! Doortastend optreden inclusief een budget-garantie van de gemeente zou hier op z'n plaats zijn.
De gemeente blijft stil. Na 2 jaar Kansenkaart Vondelpark géén updates op de gemeentelijke site van vorderingen.
Dat geldt ook voor alle betrokken 14 'stakeholders', de belanghebbenden, regelmatig besprekingen kennelijk, nergens iets te vinden over vorderingen op hun sites.
Hans Homburg - 03-11-2020
03-04-2011 Informatiebord nieuw parkmeubilair bij de Vondelfontein langs de PAVILJOENWEG
10-09-2015 Informatiebordje voor boomnamen in de grond langs de PAVILJOENWEG.
Een niet realistische oplossing, want de naam Platanus ×acerifolia is veranderd in Platanus ×hispanica en de Nederlandse naam sinds 2020 luidt Esdoornbladige plataan.
Een bordje voor een Gele treurwilg met smal blad draagt de wetenschappelijke naam Salix ×sepulcralis 'Chrysocoma', die tekst gaat dus echt niet lukken in de praktijk, er moet dus iets anders bedacht worden.
Dat rechter plaatje van het blad is al jaren geleden 'verdwenen'.
De website www.koopvondelpark.nl die stukjes park verkocht aan particulieren tot 2015 ten gunste van de parkrenovatie 1999-2009 via de Stichting Hart voor het Vondelpark, is stilletjes verdwenen.

© 2013- · Hans Homburg · 5-01-2024 20:49   Site-overzicht | Privacyverklaring