Spaarzaam omgaan met drinkwater en regenwater
10-01-2024
Op 1 januari 2024 kon ik het hele verbruik van afgelopen jaar optellen. Een mooie daling tot 54,1 m3 per jaar.
Per 1 mei 2023 een tussenstand. Spaarzaam en bedachtzaam omgaan met drinkwater voorkomt verspilling en het gemiddelde verbruik is binnen 2 jaar flink gedaald. In de eerste 4 maanden 2023 was het verbruik gemiddeld 4,5 m3 per maand voor 2 personen. Waternet Amsterdam hanteert gegevens uit 2021 en gaat uit van 128,1 liter per dag per persoom = x2 x30d = 7,6 m3.
Wanneer het meezit komen we uit op minder dan 60 m3 per jaar.
Voor de tuin zijn nu alle emmers en containers met regenwater gevuld, circa 100 liter. De 4 jerrycans zijn eind april weer naar buiten gegaan en gevuld met 15 liter (drinkwater). Daar gaat geen regenwater in vanwege de 'vervuiling'.
Tuinwateropslag met drinkwater
21-03-2022
Vier jerrycans van 31 liter met wijde hals in een stevige kast die wordt afgedekt met een groen zeil voor het 'gezicht' en om vorming van algen in de jerrycans tegen te gaan.
Met de techniek 'overhevelen' met een slang kan het water uit de jerrycan in de plantengieter overgeheveld worden. Voor het gemak één jerrycan met een kraan.
Verder kan elke jerrycan makkelijk uit de kast worden gehaald om b.v. de laatste 10 liter gewoon in de plantengieter te schenken.
Tuinwateropslag in 4 jerrycans van 31 liter
21-03-2022
De kast is 1 m breed en 30 cm diep. Onderste legplank is circa 45 cm boven de grond zodat er makkelijk een grote plantengieter onder gevuld kan worden, en ook onder de kast kan worden gezet.
De kast is goed verankerd aan de grond om te voorkomen dat deze met storm kan omvallen, totaal gewicht is 120 kg.
De zijkanten waar de jerrycans staan is afgeschermd zodat er geen zonlicht bij kan. Een plek in de schaduw is ideaal.
Spaarzaam omgaan met drinkwater en regenwater
21-03-2022
Het tuinseizoen speelt zich af in 8 maanden van maart t/m oktober.
Hoe kan je de planten in de tuin van circa 24 m2 water geven?
Ga vooral spaarzaam om met DRINKWATER en vang REGENWATER op.

Met een grote en kleine plantengieter is dat praktisch en overzichtelijk.
Met de tuinslag of sproei-installatie is het erg makkelijk, maar zorgt meestal voor ongemerkt te veel waterverbruik.

Regenwater opvangen in een regenton of emmers voor later is een nuttige aanvulling voor de planten.
Verbruik drinkwater per jaar
21-03-2022
Drinkwater uit de kraan is bijna vanzelfsprekend en na een jaar betaal je de rekening. Gemiddeld voor een 2-persoons huishouden is het verbruik 6 m3 of 6.000 liter/maand en voor een heel jaar 72 m3 p/jaar of zuiniger ongeveer 64 m3 p/jaar.
De kunst is, hoe gebruik ik deze hoeveelheid water zonder verspilling.

Per dag is het gemiddelde verbruik van drinkwater per persoon bijna 100 liter (bron: Waternet). Wanneer je circa 5 liter drinkwater gebruikt voor puur DRINKEN, een glas water, thee, koffie en bereiden van eten, wordt 95 liter drinkwater min of meer 'weggespoeld', al is wassen, gebruik wasmachine, toilet en douche zonder meer belangrijk. Waterleidingbedrijven doen hun best om goed DRINKWATER te maken en helaas wordt er dan toch heel veel van 'weggespoeld'.

Best lastig om daar verandering in te brengen, maar je kunt het zelf wel proberen en volhouden. Voor het milieu, je planten, voor het gevoel en een beetje voor je portemonnee.
Drinkwater opvangen
21-03-2022
Volgens de statistieken zijn de douche, toilet en de wasmachine de grootste waterverbruikers. Deze 3 zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 liter van de 100 liter p/p per dag. Wanneer je kijkt waar je zuiniger kunt doen bij deze 3 is de douche een mogelijkheid en dat kan veel drinkwater opleveren. Vang eerst het koude water op in een emmer wanneer je de kraan openzet en douche daarna met warm water, denkend aan het milieu, gewoon kort. Heel vaak kort geeft direct behoorlijke winst en je legt een waterbuffer aan voor je planten in de kamer of tuin. Eén keer douchen vraagt standaard ongemerkt gemiddeld 65 liter drinkwater waarvan je zeker 6 liter p.p. kunt opvangen.

Een tweede mogelijkheid om water te sparen is wanneer je warm water nodig hebt uit de kraan in de keuken. Vang eerst het koele water op in een 2 liter-maatbeker en verzamel dit in een 10 liter jerrycan voor je planten, thee en koffie maken. Vaak ongemerkt tap je zo enkele malen drinkwater per dag, 'kostbaar' DRINKWATER spoelt anders helaas ongebruikt het afvoerputje in.
Met een beetje zuinigheid en vlijt kan je circa 60 liter drinkwater p/p per week handig opvangen voor thee, koffie of je planten. Kan ook net genoeg zijn voor het water geven in de tuin.

DRINKWATER opvangen is een efficiënt spaarsysteem voor je tuin.
Regenwater opvangen
21-03-2022
Een regenton is een voor de hand liggende oplossing. Het kan een uitkomst zijn, elke liter water is welkom en een voorraad van 100 liter water biedt perspectief. Tenminste, als er voldoende doorstroming is, regen en verbruik.
Ik heb het gevoel dat een houten of kunststof regenton veel aandacht vraagt én onderhoud. Wanneer je regenwater opvangt vanaf een dakgoot via een regenpijp, heb je weinig controle over de kwaliteit van dat regenwater. In het begin van een regenbui is de kwaliteit meestal niet zo best. Bijna alle regentonnen zijn ondoorzichtig om vorming van algen te voorkomen, alles komt in het donker terecht.

Het regenwater met het meegestroomde organisch materiaal zoals delen van bladeren, verontreinigingen uit de lucht, larven, insecten en vogelpoep veroorzaakt een situatie op termijn en zeker bij warm weer en stilstaand water, die niet zo fris is. Regelmatig schoonmaken van een regenton en de dakgoot is nodig maar best lastig en gedoe.

Wat je ook kunt doen is gewoon veel emmers buiten zetten voor het opvangen van regenwater wanneer er regen wordt voorspeld.
Het opgevangen regenwater kan je opsparen in oude grijze kunststof 'vuilnisemmers' met deksel van Curver met een inhoud van 23 liter, die zijn nog net verplaatsbaar als dat nodig is en deze emmers met deksel kosten € 16,00/st.
Kosten en baten
21-03-2022
Kosten klein systeem wateropvang 70 liter
2 jerrycans à 31 liter 2x € 49,50 = € 99,0 (buiten)
1 kraan voor jerrycan € 12,95
1 water jerrycan à 10 liter met vaste kraan 1x € 17,25 = € 17,25 (binnen)
1 emmer + schenktuit 1x € 14,50 = € 14,50 (opvang in de douche)
1 maatbeker 2 liter € 9,75 (opvang in de keuken)
1,5 meter doorzichtige PVC slang 13/19 mm (overhevelen water)
Totaal circa € 155,00

Als optie heb ik een grote trechter met zeef aangeschaft d=26 cm € 22,95. Deze combinatie kost dan circa € 180 en is een duurzame aankoop.
Met deze spullen kan je veel drinkwater sparen en gebruiken.
Je planten varen er wel bij met een prima kwaliteit drinkwater.
Catalogus Hünersdorff bekijken via
https://huenersdorff-katalog.1kcloud.com/ep1NJYpA/#0

Voor het gemak geef ik vrijblijvend een firma op waar ik de spullen heb aangeschaft https://www.jerrycan-winkel.nl
Baten
Drinkwater opvangen voor je tuin is een extra bron voor leven.
 • Drinkwater opvangen dat anders ongebruikt wegstroomt in het afvoerputje is nuttig en geeft gewoon een goed gevoel.
 • Alle opgevangen liters drinkwater helpen mee aan goed gebruik.
 • Door bedachtzaam om te gaan met water, denk en doe je mee aan een beter milieu, alle kleine beetjes helpen, gewoon verspilling voorkomen.
 • Per jaar kan je ongeveer 2.500 liter drinkwater p/p méér gebruiken zonder extra verbruik op basis van circa 60 liter drinkwater opvangen per week in 40 weken en dat is best noemenswaardig.
 • Vreemd genoeg is drinkwater laag geprijsd.
  De kale prijs van drinkwater per 1 m3 (1.000 liter) varieert in Nederland tussen de € 0,70 en € 1,33.
  Met alle bijkomende kosten kom je gemiddeld uit op een bedrag van circa € 2,50 voor 1.000 liter incl. alle kosten en btw..
 • Twee jerrycans vol, 60 liter water, vertegenwoordigd een bedrag of waarde van € 0,15.
  Het wel of niet hebben van water maakt het verschil.
 • Kosten besparen door zuinig gebruik is dus financieel marginaal, al kan de besparing in het jaarlijks verbruik tussen de 15% en 20% liggen als eerste verandering en daarna structureel bij het volhouden. Niet het geld, maar het bedachtzaam omgaan met het 'kostbare DRINKWATER' is hier de boodschap.
Kast voor tuinwateropslag
21-03-2022
De kast voor 4 jerrycans heb ik gemaakt van hoekstaal en legplanken 'stellingmateriaal', voor een zo compact mogelijke kast. Deze kan ook van hout gemaakt worden of zijn.
Zorg dat het geheel stabiel staat, ook bij storm. Het gewicht 120 kg, 45 cm boven de grond om makkelijk een plantengieter te vullen, is wel iets om rekening mee te houden. Veranker de combinatie zonodig aan de grond of aan de muur.
Afwerking met groen zeil, ook praktisch om algenvorming in de containers tegen te gaan.

Foto onder: de eerste opzet voor de maatvoering. Maatbeker 2 liter en emmer + schenktuit 10 liter.
Regenwater opvangen in emmers
21-03-2022
De meest eenvoudige vorm van regenwater opvangen is in emmers.
Na veel opvang kan je een Curver 'vuilnisbak' van 23 liter gebruiken voor opslag.
Werden vroeger erg veel weggegooid toen de gemeentelijke inzameling wijzigde, en heb er daarom nog 3 staan...

Dit regenwater is een goede aanvulling, maar in onze situatie echt onvoldoende
Wanneer je een tuin van 24 m2 ruim water geeft dan vraagt dat zeker 150 liter per keer/week afhankelijk van de natuurlijke neerslag.
Regenwater opvangen in verzamelemmer 23 L
21-05-2022
In de middag op vrijdag 20 mei 2022 viel er een paar uur regen. Veel emmers buiten gezet en de gehele opbrengst was circa 23 liter, de grote 'vuilnisbak-emmer' helemaal vol. In de hele maand april en daarvoor, nauwelijks neerslag van betekenis en toen ook 1 'vuilnisbak-emmer' vol.
Dat betekende in de warme weken in mei regenwater, opgevangen drinkwater en nog water uit de kraan gebruiken. De tuin en moestuinbakken 1 keer goed water geven bij warm weer vraagt circa 150 liter water.
  Drinkwater slim opvangen en gebruiken voor jezelf en je planten levert regelmatig, voldoende en uitstekend water op én een goed gevoel.

Regenwater opvangen voor planten is een goede aanvulling.  

Hans Homburg - 21-03-2022
  Drinkwater voorraad in jerrycans 4x 31 liter = 124 liter.

Regenwater voorraad 3x 23 liter + 60 liter = 130 liter.  

Nu de behoefte aan water voor de tuin klein is, een grote voorraad opgebouwd.

Hans Homburg - 27-09-2022

© 2013- · Hans Homburg · 11-01-2024 11:02   Site-overzicht | Privacyverklaring