In de middag de tentoonstelling
Natuur in detail bezocht én de historische fruit- en groentetuin van 14-17 uur.
Een zwoele herfstdag met wat zon. Eerst de solo-tentoonstelling van Anita Walsmit Sachs bezocht en daarna in de historische tuin gelopen.
De tentoonstelling ‘Natuur in detail’ omvat het euvre van Anita met schilderijen in de techniek olieverf, wetenschappelijke tekeningen met pen en inkt en veel aquarellen, totaal 53 stuks. Waaronder geschilderde kruiden en groenten die ook groeien in de tuin, aangegeven op bordjes onder het schilderij of met een bord in de tuin, te bezichtigen t/m
28 januari 2024.
Dit is oorspronkelijk echt het gebied van de fruitteelt en druiventeelt van ‘late druiven’ en die groeien hier ook. Veel soorten groenten, kruiden en sierplanten. De oogst van appels en peren was al verkocht, het was overigens een slecht jaar voor het fruit werd mij verteld. Vanwege het natte voorjaar weinig bestuiving door insecten en dat was merkbaar. Oude rassen appels en peren hebben de eigenschap dat zij ook niet elk jaar goede oogst geven, de nieuwere rassen meestal wel. Hier veel leifruit langs muren of kassen zodat deze bomen veel zonnewarmte opvangen. Druivenkassen werden zo gebouwd dat in de avond de warmte weg kon via het dak en de planten konden afkoelen, nodig voor de kleur en de zoete smaak. Permanent warmte in de kas is funest voor druiven. Ook een kas met oude pruimenbomen.
Een mooie windmolen voor het waterpompen. Een eigen ‘watertoren’ van 3.000 m
3 om de tuin in de ochtend van water te voorzien. Ooit eerst met gieters water uit de sloot halen en planten begieten, later een hoge watertoren. Het vulwater werd eerst met een handpomp naar boven gebracht en dan konden de gieters snel gevuld worden en later kwamen de leidingen richting de plantbedden. Mij werd vertelt dat de fruitkwekers ook sierplanten kweekten als aanvulling, maar daarvoor moest vergunning of licentie worden aangevraagd en uitbreiding was per jaar gelimiteerd. In de tuin ook een echt stookhok met een kachel op steenkool (buiten opslag) en is aangesloten op een hoge schoorsteen. Een warmtepijp loopt naar de kas. De kachel is al lange tijd niet meer in gebruik. De groentebedden zijn een lust voor het oog en voorzien van duidelijke naambordjes. Hoewel een enkele rode roos op de foto, er groeien ook verschillende soorten rozen.
Er is ook een oude werkplaats ingericht met werkbank, bankschroef, handgereedschap, apparaat om schroefdraad te snijden aan buizen, kolomboormachine, slijpmachine, zaagmachine en een smidse.
Op 22-11-2023 een rondje gelopen door de tuin en ik hoorde dat dit huisje met werkplaats verdwijnt.
Het was vaak werken met natuur en techniek, maar een smederij op een tuinbouwcomplex was waarschijnlijk toch een echte uitzondering.
Website
Westlands Museum
Hans Homburg - 12-10-2023, 22-11-2023 en aanvulling op 14-12-2023.