Boekjes met botanische inventarisatie Vondelpark in de Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam
28-11-2023
Op 28 november 2023 waren Hein Koningen en ik uitgenodigd door het Stadsarchief Amsterdam om o.a. in de Schatkamer van het archief de tentoonstelling geschonken documenten te bekijken. Hierbij een foto van 2 tentoongestelde boekjes met plattegrond Vondelpark en een botanische tekening van het blad van de Corylus colurna - Boomhazelaar.
Zie de pagina Charles Haak en bekijk ook zijn botanische tekeningen.
Hans Homburg
Rosarium Driebergen-Rijsenburg 3-11-2023
10-11-2023
Op 3 november jl. stond ik in een schemerige namiddag middenin het omheinde Rosarium Driebergen-Rijsenburg bij de Vogeldrinkfontein.
Enkele rozen in de vakken en veel wilde planten. We hoorden dat een renovatie gepland was door de gemeente en dat klonk hoopvol. Dit Rosarium aan de Rozenlaan was ontworpen door tuinarchitect F.J. Abbing die ook het 1e Rosarium in het Vondelpark in Amsterdam had ontworpen, samen met Jello Jongsma. Beide rosaria zijn in 1936 aangelegd en dat geeft enige verbondenheid. Ondanks dat het Rosarium aan de Rozenlaan er heel matig uitziet, het oorspronkelijke rosarium 1936 in het Vondelpark is helemaal verdwenen en vervangen door een nieuw ontwerp in 1958.

Reden om iets te schrijven over de 1e rozenvereniging van Nederland die 13 rosaria heeft gerealiseerd.
Zie de pagina
1e rozenvereniging
Hortus botanicus Amsterdam getekend door Charles Haak in 1963
28-10-2023
Na het Vondelpark en het Beatrixpark was Charles Haak ook aan de Hortus botanicus Amsterdam begonnen maar niet afgemaakt.
De 13 afbeeldingen die hij tekende en schreef heb ik nu ook geplaatst en relaties gelegd naar de tuin in 1902, 1905 waarnaar hij refereerde, 1927 met kaart en plantenlijst, 1987 en de huidige tuin met een link naar de hele inventarisatie vakken en planten. Ook nieuws over de renovatie van de drieklimatenkas die in februari 2024 start. Lees het op de pagina Haak-Hortus
Documenten Vondelpark en Beatrixpark naar het Stadsarchief Amsterdam
25-10-2023
Overdracht documenten naar het Stadsarchief Amsterdam op 25 oktober 2023. Boekjes van Charles Haak over het Vondelpark en Beatrixpark. Plakboek Jello Jongsma over de aanleg 1e Rosarium 1936.
Plattegronden Vondelpark schaal 1:1000, 1:2500 en 1:500. Op de plattegronden staan bomen, heesters en planten. Charles heeft per vak inventarisaties opgeschreven. Het Emmaplein is getekend in boekje T2.
Twee boekjes met botanische tekeningen van planten, een deel ingekleurd.
Boekje - T1 of T• (op rug ordner) Tekeningen.
Boekje - T2 of T•• (op rug ordner) Tekeningen.
Boekje - VP1 of VP• (op rug ordner) Plattegronden Vondelpark.
Boekje - VP2 of VP•• (op rug ordner) Plattegronden Vondelpark.
Boekje - VP3 of VP••• (op rug ordner) Plattegronden Vondelpark.
Twee boekjes met platte gronden en botanische tekeningen over het Beatrixpark, Stadionkade en één boekje met stukje Hortus Amsterdam (nog publiceren).
1 album met katalogus over de aanleg van het 1e rosarium Vondelpark 1936 van opzichter Jello Jongsma met foto's van de aanleg, opening en de beeldententoonstelling.
Informatie is te bekijken op deze website bij C.W.F. Haak en het Rosarium 1936
Nieuwe grond voor de perken Rosarium
14-10-2023
Dit najaar worden de rozenperken opgehoogd met grond.
Vernieuwen gazons
06-10-2023
In de maanden september en oktober zijn enkele gazons opnieuw ingezaaid en rondom hekken geplaatst.
Rozenbotteljam maken
08-10-2023
Tijdens een werkochtend op 1 september jl. in het Rosarium Vondelpark stond het stevig terugsnoeien van een oude Hondsroos op het programma. Omdat aan de takken heel veel rozenbottels zaten ontstond het idee de bottels te verzamelen en er jam van te gaan maken. Gelijk de bottels onderzocht en je schrikt van de inhoud en de vele haren. Een dunne vruchtwand blijft over voor de jam. Werk voor doorzetters om ruim 700 bottels te fileren, wassen, koken, zeven, mengen met geleisuiker en nogmaals koken, maar het resultaat is echt heel lekker!
Het recept van Bakkenderwijs toegevoegd. Zie pagina
Rozenbotteljam maken
Tentoonstelling Natuur in detail van Anita Walsmit Sachs. Westlands Museum met historische boomgaard en moestuinen in Honselersdijk
10-10-2023
Op woensdag 27 september de tentoonstelling Natuur in detail bekeken van botanisch kunstenaar Anita Walsmit Sachs. 53 werken zijn er te zien, met nauwkeurigheid getekend en geschilderd. Een wetenschappelijke benadering met kunstzinnige vormgeving. Te bezichtigen t/m 7 januari 2024.
Met de trein van Amsterdam Zuid naar Rijswijk via Leiden en Den Haag en dan bus 30 en binnen 1,5 uur ben je er.

Ook een mooie locatie dit Westlands Museum, met een grote historische tuin met fruitbomen en zelfs druiven.
Een prachtig voorbeeld van oude traditionele tuinbouw, vroegmoderne tuinbouw en moderne tuinbouw.
Prachtige bedden met vergeten en traditionele groenten, bessenveld, boomgaard en tuindersschuur, een prachtige inrichting.

Een bezoek aan deze historische tuin lijkt ook erg geschikt voor mensen die werken in het 'Voedselbos' en het 'Boslandbouwgebied' in het Amsterdamse Bos om te zien hoe het daar is ingericht en georganiseerd.
Het beeldverslag van deze historische tuin staat op pagina Westlands Museum
Voedselbos-strookje en Boslandbouwgebied Amsterdamse Bos
06-10-2023
Op 25 september gefietst langs de proeflocatie Japanse duizendknoop, naar het 'Voedselbos' en het 'Boslandbouwgebied' voor de 4e keer, terug via De Oeverlanden langs het Nieuwe Meer en de Schinkelsluis.
Van de gemeentelijke communicatieadviseur kreeg ik 5 oktober jl. antwoord en de vraag om duidelijk te maken dat het 'Voedselbos' alléén langs het openbaar toegankelijk smalle paadje langs het Boslandbouwgebied ligt. Dan is het idee van een 'Voedselbos' wel super smal en 'voedsel' in de toekomst ook nauwelijks aanwezig. De boomgaard en de moestuin wordt het Boslandbouwgebied genoemd en dat is dus NIET openbaar toegankelijk, alleen per gids via de Boskalender en kost € 5 p.p., vooraf tickets kopen. Voor wie dit Boslandbouwgebied dan gemaakt is? Geen idee. Bedacht door kinderen uit West die het ideaal vonden voor mensen die geen vers fruit of groente konden kopen. Binnenkort komen er bordjes.
Impressie van wat er nu te zien is in het Boslandbouwgebied en het Voedselbos-strookje op pagina
Fietstochten - 4 verslagen
Museum Historische Tuin Aalsmeer en perenoogst
22-09-2023
Vanaf april dit jaar de Historische Tuin Aalsmeer verschillende keren bezocht om de oude perenboom 'Conference' goed vast te leggen, om hem te gaan tekenen en schilderen, van bloei tot peer. De oogst peren was is de eerste twee weken van september. Op 17 september alleen nog aangegeten peren aan de boom, door wespen die er dol op zijn. Ook kauwen zijn perenliefhebbers.
Op de pagina Kijk rozen, nu ook fruitbomen in Aalsmeer
Voedselbos in het Amsterdamse Bos
09-09-2023
Fietstochtje 25 minuten naar het Amsterdamse Bos met bezoek aan het Voedselbos dat bij de Geitenboerderij ligt.
Inmiddels heb ik het Voedselbos driemaal bezocht en er verslagjes van gemaakt. Geduld en doorzetten bij zo'n project is een schone zaak.
Heb alleen medewerkers van het Bos hier zien werken en dat zal voortdurend nodig zijn, een arbeidsintensieve klus erbij met heel veel fruitbomen die kundig onderhouden moeten worden.
Op het middenstuk van het hele gebied, een raadselachtig stuk niemands-weiland, loopt wat vee dat helaas nergens een schaduwplek heeft in de afgelopen hittegolven, echt dierenleed helaas. Lijkt mij urgent om dit op te lossen.
Impressie van wat er nu te zien is op pagina
Fietstochten - 3 verslagen
Rosarium Vondelpark
07-09-2023
Aanwezig bij een werkochtend in het Rosarium en foto's gemaakt. De meeste rozen kunnen goed tegen de warmte en de tuin ziet er mooi uit.
Naar het verslag Rosarium
Voedselbos in het Amsterdamse Bos
23-08-2023
Fietstocht door het Amsterdamse Bos met bezoek aan het pas aangelegde Voedselbos dat bij de Geitenboerderij ligt.
Een project om te volgen. Wordt in dit najaar officieel geopend.
Impressie van wat er nu te zien is op pagina Fietstochten
Mini-expo
Mama Baranka
Studio Panorama in het Amsterdam Museum, Hermitage, Amstel 51, van 23 juni t/m 2 sept 2023
21-08-2023
Nog 2 weken te zien!

Deze mini-expo geeft een compleet beeld omtrent de moord op Kerwin Lucas Duinmeijer, het verdriet, de verontwaardiging en de maatschappelijke woede.
Ook filmbeelden van de vervaardiging van het beeld Mama Baranka door Nelson Carrilho in zijn atelier in de Jordaan.
Documentatie, het recente mini beeld van Mama Baranka, een recente video met interviews en beelden van de vervaardiging van het kleine beeld.
Curator: Annemarie de Wildt.

Mini-expo
Amsterdam Museum

Een video op Instagram
Amsterdam Museum

Nelson Carrilho vertelt over het beeld en de tentoonstelling.
Herdenking Kerwin
20-08-2023 vanaf 15:00 bij Mama Baranka
20-08-2023
Zondagmiddag vond de herdenking plaats van Kerwin, die op 20 augustus 1983 na een vechtpartij, aan zijn verwondingen overleed, vermoord in Amsterdam vanwege zijn huidskleur.
Weer een moment van bezinning en terugkijken op een daad van zinloos geweld die het leven kostte van een 15-jarige jongen, 40 jaar geleden.

In het Amsterdam Museum is een tentoonstelling gewijd aan Kerwin, de impact en de gevolgen.
Tentoonstellingsperiode 23 juni t/m 2 september 2023.

Foto's van 20 aug jl. en achtergrond-informatie op de
pagina Mama Baranka
Fietstocht naar de Lutkemeerpolder en Halfweg
16-08-2023
Woensdag weer eens gekeken in de Lutkemeerpolder, de voorbereidingen richting bebouwing gaan helaas langzaam door en de komst van nog meer distributiecentra in de vruchtbare polder dreigt nog steeds. Ook de moestuin van de Boterbloem bekeken en groente gekocht.
In Halfweg een toevallige ontmoeting met Mike Pratt, kunstenaar en maker van het kunstwerk 'The oranges of Halfweg' uit 2017 en de kerk in Halfweg uit 1928 / 2017, Onze Lieve Vrouw Geboorte, van buiten en binnen bekeken. Onderweg in Slotermeer 2 koninklijke Lindes bekeken en op de heen- en terugweg door het mooie Rembrandtpark gereden.
Het verslag staat op pagina Fietstochten
Fietstocht naar Museum Historische Tuin Aalsmeer
11-08-2023
Vrijdag met zonnig weer met Gon naar de Historische Tuin Aalsmeer gefietst om o.a. een perenboom te bekijken die ik wil gaan tekenen, van bloem naar peer.
Een mooie rit van 33 km via het Amsterdamse Bos.
Het verslag staat op de pagina Fietstochten
Witte waterlelie in de sloot langs de Koeienweide
06-08-2023
In de paddenpoelen op de Koeienweide bloeiden al jaren Witte waterlelies | Nymphaea alba L., maar sinds dit jaar zijn die ook uitgeplant in de sloot en verderop in de Zochervijver.
Op Nature Today vandaag een mooi artikel over deze sierlijke plant door Hanneke Jelles van de Hortus botanicus Leiden.
Nature Today
Witte waterlelie
Vondelmonument
03-08-2023
Tussen de buien door wat zon op het juiste moment.
Het Vondelmonument met er omheen vaste beplanting. Toeristen zouden misschien wel tulpen verwachten, maar die tijd is voorbij.
Op 7 en 8 juni 2022 zijn er vaste planten geplant, vergt wel wat onderhoud met het voordeel van 12 maanden wat moois.
Ter informatie de beplantingslijst met de wetenschappelijke- en Nederlandse namen met enige uitleg over kleur en bloeiperiode.
Klik op de groene knop om de lijst te bekijken. PDF  92 Kb

Meer informatie over nieuwe beplanting op de pagina Beplanting

Informatie over waarom dit Vondelmonument hier staat sinds 1867 en de aanwezige teksten, staat op pagina Vondelmonument
Nature Today
02-08-2023
De website Nature Today verzorgt dagelijks berichten over flora en fauna. Geschreven door biologen.
Bezoek het artikel over stoepplanten van 30 juni 2023.
Voor het gemak kan je je ook inschrijven op de nieuwsbrief.
WILDERNIS-VERNIS door Norbert Peeters
2021 / 10 juli 2023
Onderbouwd met achtergronden van 'tuinkunst' en ‘wilde natuur’ is dit het meest recente boek over het Vondelpark door botanisch filosoof Norbert Peeters, mede hoofdredacteur van de recente heruitgave FLORA BATAVA 2023, van oorsprong uitgegeven in de periode 1800-1934.
De begrippen her-wilderen (terug in de tijd) en ver-wilderen (op kunstmatige wijze natuur aanleggen) komen aan bod en de keuze om twee ruige bloemenweides aan te leggen (de afgesloten Koeienweide en Schapenweide), wordt beschreven en toegelicht. Voor 'liefhebbers en beheerders' van deze 'weides' best een pittig boek en de vraag rijst, wat is de doelstelling voor beide weides die verwilderd zijn richting riet-jungles? In de Hoofdgroenstructuur zijn de 2 weides zelfs opgenomen als 'stadsnatuurgebied' terwijl het onderdelen zijn van het landschappelijk park met nu het accent op natuurtuininrichting.
Dit boek staat op de pagina Boeken
Fietstocht Muiden, Vecht, Weesp, Nigtevecht, Aboude
vrijdag 7 juli 2023 en 57 km gefietst
09-07-2023
Van huis naar Muiden gefietst en naast de Koningin Wilhelmina Boom 1898 geluncht. Langs de Vecht en met de nieuwe Liniebrug over het Amsterdam-Rijnkanaal naar Abcoude, Ouderkerk aan de Amstel over de Kalfjeslaan en langs het Ecolint 't Kleine Loopveld naar huis.
Zie Muiden
Verslag
Dag van de Roos
zondag 2 juli 2023 Westbroekpark
Den Haag
05-07-2023
Het was een prachtige Dag van de Roos in het Westbroekpark met verrassende winnende rozen.
Het beeld-verslag met de GOUDEN Roos van Den Haag, hierboven te zien. Het verslag staat op de pagina Westbroekpark 2023
Dag van de Roos
op zondag 2 juli 2023 Westbroekpark
Den Haag
27-06-2023
Dit rozenevenement Dag van de Roos in relatie met een internationale rozenkeuring is uniek in Nederland en dit wordt de 61e editie op za 1 juli 2023.
Meer informatie op de website Den Haag

Op de overzichtpagina
Kijk rozen! staan verschillende verslagen van dit evenement vanaf 2016.
Fietstocht naar de Historische Tuin Aalsmeer
37 km gefietst
24-06-2023
Op zaterdag 24 juni j.l. een fietstochtje naar Aalsmeer via het Amsterdamse Bos en het Schinkelbos naar de Historische Tuin Aalsmeer.
Naar de fietstocht
Aalsmeer 2023
Fietstocht Muiderslot
41,5 km gefietst
16-06-2023
Op vrijdag 16 juni j.l. een fietstochtje naar Muiden met een bezichtiging van het kasteel Muiderslot met de grote kasteeltuin met geneeskrachtige kruiden, groente, tuinkruiden en verfplanten.
Naar de fietstocht Muiderslot
Opening eerste deel Het Nieuwe Park (Vondelpark)
158 jaar geleden
15-06-2023
Op donderdag 15 juni 1865 werd het eerste deel van Het Nieuwe Park geopend met 5 regels voor de bezoekers.
Lees meer over de eerste periode van het Vondelpark op de pagina
Geschiedenis of History
Fietstocht Ilperveld, Oostzaan, Purmerland en herinneringen aan de NDSM en Moes Machines dankzij Kesbeke tafelzuur.
42 km gefietst
13-06-2023
Op dinsdag 13 juni j.l. een fietstochtje naar Amsterdam Noord, langs het Noordhollandschkanaal, door Purmerland naar Oostzaan en via het NDSM-terrein met de pont naar de Spaarndammerbuurt. Fietsen langs een zijstraat van de Willem de Zwijgerlaan, de Adolf van Nassaustraat 2, waar ik gewerkt heb in de machinefabriek Moes Machines BV vanaf 1971. Sinds 1977 is hier de bekende firma van tafelzuren gevestigd, Kesbeke. Even bij de ingang herinneringen opgehaald met een heel interessante ontmoeting.
Lees het verhaal van en over Hans met zijn technische achtergrond via deze fietstocht
Oostzaan - Kesbeke
Fietstocht Buitenplaats Wester-Amstel 24 km
10-06-2023
Op zaterdag 10 juni j.l. een fietstochtje langs de Amstel tot Ouderkerk aan de Amstel en op de terugtocht de Buitenplaats Wester-Amstel bezocht.
Een verslag met foto's,
ook van vorig jaar.
Bezoek Library Wageningen University & Research WUR voor tentoonstelling FLORA BATAVA 1800-1934 en 2023
05-06-2023
Op maandag 5 juni 2023 de bibliotheek van de Universiteit Wageningen bezocht om de tentoonstelling over de FLORA BATAVA 1800-1934 en 2023 te bekijken. In een kleine ruimte een mooie expositie over deze unieke flora en verschillende andere boeken zoals het boek van Carl Linnaeus uit 1764. Deze tentoonstelling is tot 30 september 2023 te bekijken.

Ook nog jaargangen mogen inzien van de 1e Rozenvereniging NOS JUNGENT ROSAE in de periode 1899-1941. In de jaargang 1936 staan verschillende verslagen over de aanleg en voortgang aanleg Rosarium Vondelpark in 1936.

In relatie tot het Vondelpark is mijn website (inhetvondelpark) opgenomen in de WUR website bij het onderwerp Tuin- en Landschapsarchitectuur in Nederland, onderwerp: Vondelpark.
Zie de link library.wur.nl
Impressie Belmonte Arboretum Wageningen
04-06-2023
Op zondag 4 juni 2023 het Belmonte Arboretum in Wageningen bezocht en een serie foto's gemaakt van historische tuinrozen en wilde rozen.
Pagina is nog in opbouw, maar er is al een aardige collectie te zien vanaf 2017 op de pagina Belmonte Arboretum
Madeliefje is Nationale Bloem van Nederland
04-06-2023
Op zondag 4 juni 2023 is het Madeliefje gekozen tot Nationale Bloem van Nederland in het programma Vroege Vogels

Botanisch kunstenaar Esmée Winkel maakt een aquarel van het Madeliefje. Dit kunstwerk zal het aankomend jaar door Nederland reizen.
Start aanleg van het Nieuwe Park op 18 mei 1864, 159 jaar geleden
18-05-2023
Een sfeerfoto hoe het gebied er ten zuidenwesten van Amsterdam er ongeveer uitzag, net voordat de aanleg van het Nieuwe Park (later Vondelpark) van start ging op 18 mei 1864, nu 159 jaar geleden. De firma A. W. Swets uit Hardinxveld startte met tekeningen van de firma Zocher in de hand om dit drassige weidegebied in te richten als landschappelijk park buiten de stadswal van Amsterdam. Op 15 juni 1865 kon het 1e deel van 10 HA worden geopend voor het publiek, een geweldige prestatie. Uiteindelijk duurde de aanleg van het hele park circa 14 jaar. Meer over de aanleg op de pagina Geschiedenis
Groot onderhoud Rosarium gestart
08-05-2023
Aanvankelijk zou er na 25 juni gestart worden, na de Opening van het Rozenseizoen, het is 8 mei geworden en de werkzaamheden duren tot circa eind september. Meer uitleg op de pagina Rosarium
Rosa 'Oranje Nassau'
29-04-2023
Een koninklijke roos die past in Amsterdam Zuid, nu sierlijk in bloei in de kassen van de Historische Tuin Aalsmeer. Er is veel meer moois te zien in dit levende Museum in Aalsmeer, nu krijgen de Seringen in 2023 veel aandacht, er groeien circa 125 soorten. Maar de rozenkassen zijn echt geweldig met veel oude soorten uit binnen- en buitenland. Ook kan je verschillende soorten kopen voor een vriendelijke prijs. Op deze site een pagina over deze Historische Tuin met foto's van deze rozen en binnenkort komt er nog een collectie bij. Maak daar een studie van oude Hollandse Peren- en Appelbomen uit de periode 1880. In het najaar is het fruit bovendien te koop!
Aquarel Witte sterhyacint - Scilla miczenkoana uit de tuin Amsterdam
27-04-2023
In de catagorie Stinzenplanten is de Witte sterhyacint, inheems in de Kaukasus, een geweldige plant en een zeer vroege bloeier. Op 12 februari kwamen de eerst planten bloeiend uit de grond en begin maart een bed van deze planten vol in bloei tot eind maart. De naam beginnend met wit is misleidend, want de bloemen geven een licht porselein-blauwe uitstraling. Dit lichtblauw zit aan de achterzijde van de iets doorzichtige witte kroonbladeren, met 3 smalle streepjes. Hebben regen, wind en sneeuw getrotseerd. Begin maart begonnen om een plantportret te maken, op Koningsdag 27 april klaar.
Paardenbloem en Madeliefje zijn kanshebbers bij de Nationale Bloem Verkiezing voor Nederland
22-04-2023
Update 4 juni 2023:
Het Madeliefje is gekozen als Nationale Bloem Nederland.
Veel landen in Europa en daarbuiten hebben een Nationale bloem of blad, Nederland nog niet. Dat gaat veranderen, want vanuit het programma Vroege Vogels is er een verkiezing georganiseerd en iedereen kan meestemmen uit de 40 genomineerde planten. Waaronder de Paardenbloem en het Madeliefje, vaak samen groeiend in het gras, zoals in het Rosarium Vondelpark. Nu zelfs met Paardenbloemen naast de rozenstruiken.
Doe mee!
Stemmen kan via de website van bnnvara Start van de Nationale Bloem Verkiezing
3e ooievaarsnest op afgezaagde Canadapopulier
13-02-2023
Op maandag is na het afzagen van een Canadapopulier een 3e ooievaarsnest geplaatst met uitzicht op de Koeienweide. Aan deze boom hangt al jaren een nestkast voor vleermuizen.
Nieuw restaurant
Park Zuid in het Paviljoen Vondelpark per 02-2023
08-02-2023
In februari 2023 is het nieuwe restaurant Park Zuid geopend in het Paviljoen Vondelpark.
Begin dit jaar wordt het Paviljoen Vondelpark ook de nieuwe locatie van IDFA.
De vorige naam VondelCS van AVROTROS 2014-2022 is hiermee vervallen.
Bomen planten
08-02-2023
Op het trapveldje langs de Tennisweg, tegenover de speelplaats Inimini, staat een groep Witte esdoorns waarmee het slecht gaat. Vorig jaar is één dikke boom geveld en een nieuw boompje geplant naast het nieuwe plantgat en met nazorg van de voetballers.

Eind vorig jaar en afgelopen weken zijn er bomen weggezaagd en nieuwe boompjes geplant in het park.
Rosarium Boskoop en Sortimentsdag NDV
21-01-2023
Op zaterdag 21-01-2023 bezocht ik de Sortimentsdag van de Nederlandse Dendrologische Vereniging NDV met lezingen over iepen, de plantfamilies Indigofera, Perovski, Spiraea en Helwinga. De soorten Indigofera tinctoria en Indigofera suffruticosa (tropische planten) van het geslacht Indigofera (Vlinderbloemfamilie) werden vroeger gebruikt voor de productie van de kleurstof indigo. Het geslacht Helwingia bloeit heel bijzonder, de bloemen en bessen groeien midden op het blad.

De locatie was Boskoop in het gebouw FLORA, naast het klassieke Rosarium dat in 1933 werd geopend.
Op de pagina
Rosarium Boskoop
zijn 17 winterse foto's toegevoegd.
Kijk bomen!
09-01-2023
Eind vorig jaar een nieuw item geïntroduceerd op de site.
Tijdens m'n studie dendrologie, kennis over houtige gewassen, heb ik verschillende arboreta in Nederland bezocht en een greep van de foto's die ik toen maakte staan op deze site.
Heb een nieuwe overzicht-pagina gemaakt met de titel
Bezoek de bomentuinen! in NL
Te vinden in het hoofdmenu onder Natuur.

De pagina's zijn in opbouw, momenteel 2 arboreta: Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn en Trompenburg Tuinen & Arboretum in Rotterdam.
Andere bomentuinen volgen in de loop van het jaar.
De Duinroos en twee wetenschappelijke uitgaven over wilde rozen en cultivars
02-12-2022
In 2018 schreef ik een artikel over de Duinroos. Vanaf de naamgeving door Carl Linnaeus in 1753.
Een beschrijving van het standaardwerk THE GENUS ROSE uit 1910-1911 met aquarellen van Alfred Parsons en het Nederlandse standaardwerk De wilde rozen (Rosa L.) van Nederland.
Het artikel werd circa 15.000 x bekeken, maar is bij de introductie van een nieuwe site Rozenvereniging eind 2022 verdwenen.
Het artikel afgelopen weken opgefrist en aangevuld met nieuw materiaal, waaronder een overzicht met 119 aquarellen uit 1910-1911 van rozen, geschilderd door Alfred Parsons, via flickr.
Zie pagina Duinroos
Romantiek
in de tuinkunst
door Jhon van Veelen
Publicatie op deze site 17-11-2022
Doctoraalscriptie vakgroep landschapsarchitectuur en kunstgeschiedenis, 01-1979
Totaal 178 pagina's.
Tuinkunst rond 1864 in relatie tot het Vondelpark in 1978, en de analyse voor het toekomstige behoud, beheer en onderhoud van het park.

Niet alleen de (romantische) tuinkunst die toen werd toegepast door de Zochers in het Vondelpark, maar ook de relaties met architectuur en schilderkunst zijn toegelicht.

Romantiek in de tuinkunst door Jhon van Veelen op pagina Zocher.
Bolgewassen planten
15-11-2022
Deze maand worden/zijn bloembollen geplant in de noord-west-kant van het park. Vanaf april is er dus een bloemenpracht te bewonderen langs de randen van het bosplantsoen. Een speciaal mengsen die te vatten is onder de term Stinzenplanten.

  1. Blauwe botanische crocus;
  2. Chionodoxa - Sneeuwroem met 6 stervormige blauw-witte bloemdekbladen;
  3. Scilla - Sterhyacint
    met stervormige lichtblauwe bloemen;
  4. Hyacinthoides - Boshyacint met blauwe klokvormige bloemen;
  5. Ornithogalum - Vogelmelk
    met stervormige witte bloemen;
  6. Mengsel van
    botanische tulpen
  7. Narcis - Narcissen
  8. Camassia - Prairielelie afhankelijk van de soort, blauwe of witte sterren
  9. Allium - Look waarschijnlijk de soorten Daslook of Ui
Met een compacte plantmachine van de firma JUB worden de bollen en bolletjes de grond ingebracht.
Zijn het veel bollen?
Tel maar na, er is 800 m2 gepland en per m2 circa 200 stuks.
Zijn het kwaliteitsbollen?
JUB is Hofleverancier.

Met dank aan JUB voor de soortnamen die in het mengsel zitten!
Het bedrijf - JUB in video
Weblog-2022
31-12-2021
Het weblog-archief 2022 is in te zien op de pagina
Weblog-archief 2022
Weblog-2021
31-12-2021
Het weblog-archief 2021 is in te zien op de pagina
Weblog-archief 2021
Weblog-archief 2018-2020
04-01-2021
Het weblog-archief 2018-2020 is in te zien op de pagina
Weblog-archief 2018-2020
Weblog-archief
14-06-2019
Het weblog-archief vanaf 13 augustus 2013 is in te zien op de pagina
Weblog-archief
De foto's kunnen niet vergroot worden.

© 2013- · Hans Homburg · 26-02-2024 21:59   Site-overzicht | Privacyverklaring