Op 20 kilometer fietsen vanaf ons vakantieadres in Oegstgeest ligt het Rosarium Boskoop. In de periode 1932-1933 aangelegd, toen net buiten de bebouwde kom van het dorp. Aan de ene kant lag het station van de Nederlandse Spoorwegen uit de tijd van kolen en stoom en aan de andere kant landerijen en slootjes. Onze bestemming op 26 en 29 juli 2016 was Parklaan, het Guldemondplantsoen, Rosarium Boskoop.
Heb je iets met rozen, dan moet je dit gezien hebben.
Oorspronkelijk ontworpen door S.G.A. Doorenbos, directeur Plantsoenendienst in Den Haag, en met medewerking van kwekers uit Boskoop aangelegd. Aan de rozentuin-kant van de Parklaan staat nu een rij eigentijdse Moerascipressen en twee toegangen met een pergola en rozenboog bieden toegang naar de rozentuin. Negentien jaar geleden is de rozentuin opnieuw ingericht.
Via de paadjes wandel je langs de gazons met alle rozenbedden, loop je onder de stalen rozenbogen door of onder de houten pergola's. De rozentuin is bijna noord-zuid gericht in lengterichting en is ruim 80 meter lang en 40 meter breed.
In het noorden staat het mooie FLORA gebouw, een ontwerp van architect D.L. Landman, in gebruik genomen als tentoonstellingsgebouw in 1935, daarna een tijdje gebruikt als 'fabriek' en als rijksmonument vanaf 2001 geheel gerestaureerd met huisvesting van het Grand Café Roos eten & drinken, Flora party & event, Flora Theater en Merkur Casino, na de heropening in oktober 2010.
Vanaf het Roos-terras heb je een mooi verhoogd uitzicht over het rechthoekig Rosarium. In het zuiden staat een opvallend robuuste koepel op zes zuilen, geplaatst in 1936 en daarachter een lange houten pergola in hoekige carré-vorm als zuidelijke afsluiting. De zonnewijzer aan de noordkant ontbrak helaas, al jaren, ooit geschonken aan het Rosarium door de 'Stichting renovatie en behoud van het Rosarium' ter gelegenheid van de heropening van het park op 11 juli 1997. Alleen de pilaar met console staat er nog en dat is jammer.
In het Rosarium groeien circa 160 cultivars, inclusief die ‘op stam’ en hier worden vier maal per jaar 'rozenkeuringen' uitgevoerd, zoals dat ook wordt gedaan in de rozentuinen Rosarium Winschoten en in het Rozenhof in Lottum, in het kader van het keurmerk 'Excellence Roses'.
Dit Rosarium ziet er voorbeeldig uit, zoals je dat ook van een rosarium verwacht, zeker in dit 'Groene Hart van Nederland' en in een kwekersdorp. Smaakvol ingericht met grootbloemige rozen, trosrozen, heesterrozen en klimrozen. In de perken staan nette rozen-naambordjes. Alles ook rustig te bekijken vanaf de klassieke (gesponsorde) banken. Waardering voor de energie die er in wordt gestoken door de gemeentelijke beheerder, aannemer(s), kwekers, de 'Stichting tot behoud van deze rozentuin' en enkele mensen die de tuin mooi houden door zorgzaam even dagelijks uitgebloeide bloemen weg te komen knippen of (on)kruiden weghalen. Zo trof ik dhr. Wouter Huizer, die ontspannen bezig was uitgebloeide bloemen weg te knippen. Ooit eigenaar van de firma G. Huizer uit Boskoop, waar hij als 6-jarige al meehielp in de rozenkwekerij van zijn vader, hij was de 'vijfde generatie' van het bedrijf. Dhr. Jan van Gemeren (84) regelt welke werkzaamheden gedaan kunnen worden en heeft contact met de gemeente. Even later zijn twee hoveniers van de firma Buitenhuis Boskoop B.V. hier aan het werk gegaan, alle gazons maaien.
Bij dit verslag ook enkele fraaie vooral grootbloemige rozen uitgelicht en in beeld gebracht, bijvoorbeeld:
Rosa Jugendliebe, Leonardo da Vinci, Gräfin Diana, Pullman Orient Express, Schöne Koblenzerin, Westzeit, Reine des Parfums en Gorgeous Paramount.
Het is een kleine selectie van de circa 160 rozensoorten, een prima kennismaking met dit klassieke Rosarium Boskoop.
Op de terugweg het 'Boomkwekerijmuseum in Boskoop' bezocht, dat ligt aan Reijerskoop 52-54 en informatie over dit museum staat op de website
www.boomkwekerijmuseum.nl
Daar kocht ik zowaar een in linnen gebonden 100-jarig jubileumboekje 1890-1990 van de firma JAN SPEK ROZEN uit Boskoop en bij toeval reden we langs deze vernieuwde oude zaak en hebben daar een kort bezoek gebracht. Bij het 125-jarig bestaan vorig jaar voor de 2e keer het Koninklijk predikaat Hofleverancier gekregen voor 25 jaar.
Hans Homburg - 26-07-2016