09-09-2021 - Onderdeel van het Wilhelminapark. Fontein, stamrozen en rozenbogen
Dit rosarium werd ontworpen in overleg met de Rozenvereniging “Nos Jungunt Rosae” rond 1910 door
Jan Jacob Denier van der Gon, tuinarchitect en plantsoenmeester bij de gemeente Utrecht. De aanleg viel ook onder zijn verantwoordelijkheid. De opening vond plaats op zaterdag 7 juni 1913. Het eerste openbare Rosarium en nu de oudste rozentuin van Nederland.
Het Rosarium heeft een klassiek symmetrische vorm en is ruimtelijk ingedeeld met vakbeplanting en klimmogelijkheden voor rozen aan bogen en korven. Ook aan het hek rondom het rozenpark.
De indeling van de paden is sinds de aanleg gewijzigd en de 4 'priëlen' zijn nu vijfhoekig inplaats van zeshoekig. Er groeien 20 stamrozen.
In de ochtend met de trein vanaf Amsterdam Zuid 9:26 naar Utrecht en wandelen naar het Rosarium Utrecht. Schitterend weer. Na circa een uur wandelen (en verschillende parkjes bekeken) in het centrum van Utrecht met werk van tuinarchitect Zocher, sta ik bij het plantsoen voor het Rosarium bij de nieuwe Bruine beuk die de omvangrijke 170-jarige heeft vervangen. Op 20 februari 2020 geplant en heeft de naam Prinses Beatrixboom gekregen.
Binnen enkele jaren was de oude beuk ernstig aangetast door Reuzenzwammen en moest daarom worden weggezaagd.
Langs de buitenrand van het Rosarium mooie beplanting en aan het hek rozen.
Door de ingang met rozenboog sta je in een bloemrijke tuin met grindpaadjes en gazon met in het midden de fontein met kabbelend water. Wat een rust hier op dit moment. Op deze nazomerdag nog veel rozenbloei van klassieke- en moderne rozen. Er staat Taxusbeplanting en 2 kunstwerken sieren dit park. Het Rosarium is in lengterichting globaal noord-zuid geörienteerd en heeft een lengte van circa 75 meter.
De leirozen of klimrozen hebben het hier moeilijk met uitzondering van de 'Veilchenblau' (gekweekt in 1909). Dit is een multiflora hybride die zeer krachtig groeit en eenmalig per jaar in het voorjaar bloeit.
Rustig wandelen over echte grindpaadjes met dat mooie geluid. Het gazon was gemaaid en de rozen hadden een optische snoei ondergaan waar nodig of uitgebloeide bloemen weggeknipt en er was geschoffeld tussen de rozen. Een voorbeeldig Rosarium met mooie parkbanken en net nieuwe afvalbakken.
De rozenbloei nu in september is gemiddeld wel wat minder dan in juli. Ondanks dat het dit jaar vanwege het weer een lastig rozenseizoen was, ziet de rozentuin er best bloemrijk uit. Een compliment aan degenen die dit rozenpark verzorgen!
Hans Homburg - 14 september 2021