Het kunstwerk, de achtergrond en het boek
Het stalen kunstwerk ligt hier vanaf 1982 in het voetpad, een bewuste keus van Maarten Manson. De iets 'verschoven' geometrische driehoeken liggen als pijlvormen terzijde van het voetpad en hebben zeggingskracht wanneer je even stilstaat en kijkt. Gewoon doorlopen?
Miljoenen mensen hebben op dit smalle voetpad gelopen, en nog steeds. Ook 'over' dit kunstwerk en zeer velen hebben het niet opgemerkt.
Met respect voor de landschappelijke parkinrichting heeft Maarten Manson gekozen voor deze vlakke kunstvorm.
Een 'puntig' accent in de gazonstroken met veel bloeiende Madeliefjes. Op 5 meter afstand staat een stevige Japande sierkers -
Prunus serrulata 'Kanzan' (1980) in april/mei opvallend uitbundig te bloeien en iets verderop 2 bloeiende Wilgbladige peren -
Pyrus salicifolia 'Pendula' (1975) met gedrongen stammen, ook zij veranderden van stam-richting.
In de reeks van beeldende kunstwerken was dit de laatste eigentijdse- of moderne toevoeging aan het park, 16 april 1982.
In gesprek met Maarten op vrijdag 30 april 2021 en per e-mail:
"Ik gaf er de voorkeur aan om een niet te opvallend beeld te plaatsen zodat het mooie landschap niet te veel verstoord werd. Je zou het als een soort landschapskunst kunnen zien.
Voor de titel 'Verandering van richting fase 1' geef ik de volgen de toelichting: Als je aan het wandelen bent kan je besluiten om zonder enige reden, een andere weg in te slaan of om te keren, om het scenario in de war te schoppen. De looproute kan dus wel veranderd worden maar het eindpunt zo zou men kunnen redeneren ligt vast. Wat overigens de vraag is.
De ziel leeft wellicht eeuwig."
Of anders verwoord:
"
Wanneer men er van uitgaat dat alles vast staat in het leven is het in feite niet mogelijk een andere richting in te slaan. Wanneer dit níet zo is (en daar ga ik vanuit) zijn er veelbelovende mogelijkheden."
Hier verwijs ik in dit verband naar mijn boek - "Wie leest ons DNA?"
Maarten Manson (1935)
Website Maarten Manson
www.maartenmanson.nl