Fietstocht Lutkemeerpolder, Boersingheliede, Haarlem, Spaarnwoude Stompe Toren, Halfweg, Zwanenburg en Sloten
Donderdag 04-08-2022 / 45 km
Fietsen is een rijke vakantie-invulling. Sportief, veel zien en meemaken. Zeker wanneer je met een goede weersvoorspelling er op uitgaat. Donderdag stonden we met de fietsen buiten voor de deur en bedachten welke richting we zouden opgaan, Haarlem werd ons doel.
Voor het gemak kozen we een bekende route door West langs het Tuincentrum Osdorp en verder over de lange weg De Alpen totdat we op een groot kruispunt van wegen stonden bij de Ookmeerweg met een Shell benzinestation links verderop.
Een van de bezienswaardigheden die ik eens wilde zien in deze omgeving was de
Lutkemeerpolder en die lag aan de andere kant van de weg. Naast de toegangsweg naar deze polder met fietspad valt direct het aantal grote bedrijfsgebouwen op, rechts en links van de weg in Amsterdam Osdorp. Het richtingsbord Natuurgebied Lutkemeer wijst naar het einde van deze Etnastraat na een keerlus. Daar begint het
Natuurgebied Lutkemeer van ± 27 ha tot voor de hoge dijk van de Ringvaart van de Haarlemmermeer.
Er zijn nog enkele stukken voormalig landbouwgebied dat bouwrijp is en wordt gemaakt voor de invulling met o.a. bedrijfsgebouwen, pal naast dit Natuurgebied Lutkemeer dat ten zuidwesten en noordwesten ligt.
Het nog te bebouwen
Business Park Amsterdam Osdorp fase 2 of BPAO2 is onderwerp van discussie dacht ik, of dit laatste stuk landbouwgebied behouden kan blijven voor stadsnatuur, biologische landbouw en/of Voedselpark in plaats van geplande bebouwing.
Na het lezen op de website
www.voedselparkamsterdam.nl en het gemaakte toekomstplan
Voedselpark-Amsterdam-v1.0.pdf gericht aan het gemeentebestuur voor inrichting 43 ha voor groente, fruit, planten en kleinschalige veehouderij, is mij niet duidelijk wat er feitelijk behouden of veranderd moet worden, want juist het terrein dat net bouwrijp is gemaakt, met daarin de nieuwe geasfalteerde Bromostraat, wordt niet genoemd in het plan of op de vogelvlucht-kaart.
Wat ik zag, was een bijna rechthoekig gebied achter het bouwhek. Thuis opgemeten, circa 760 m diep en circa 450 m breed, vanaf het fietspad gezien, goed voor ± 37 ha op -5,70 m NAP. Er is net (2022) een brede geasfalteerde ontsluitingsweg aangelegd met de naam Bromostraat ter hoogte van de keerlus Etnastraat.
Objectief kan je vaststellen dat het bestaande Natuurgebied Lutkemeer zal worden beïnvloed door dit geplande Bedrijvengebied, een optische verarming voor het Natuurgebied wanneer de transformatie naar Bedrijvengebied doorgaat.
Een nog open stuk polder- en landbouwgebied van de stad achter de Lutgemeerweg gaat waarschijnlijk verloren, tenzij een wonder geschied en het bestuur van Amsterdam luistert naar haar bewoners die streven naar een natuurlijke- en waardevolle invulling van dit gebied.
Naast de actie tot 'Behoud van de Lutkemeerpolder' heeft de Gemeente Amsterdam sinds kort een pagina op haar site staan met een bestuurlijk vastgesteld kader voor 3 flinke kavels in deze Lutkemeerpolder:
Ruimtelijk kader, Lutkemeerkavels N3, N5 en N6 vastgesteld met de bestemming stadslandbouw en natuur voor deze kavels en dat is hoopgevend.
Over de kavel bedrijventerrein Business Park Amsterdam Osdorp (BPAO2) staat in de samenvatting van het beleidskader: De Lutkemeerpolder zal de komende jaren een grote verandering ondergaan met de
aanleg van BPAO fase 2.
De kavels N5 en N6 vormen dan de overgebleven open ruimte langs de Wijsentkade van de Tuinen van West, met invulling stadslandbouw en natuur.
Voor het overzicht heb ik een plattegrond gemaakt met de betreffende kavels N3, N5, N6 en het bouwrijp gemaakte grote kavel Business Park Amsterdam Osdorp fase 2.
In het beleidskader van juli 2022 is éénmaal de aanwezigheid en aanleg van de
Begraafplaats en Crematorium Westgaarde (45 ha) genoemd met een bijzondere uitspraak over de aanleg: "Dit zorgde ervoor dat waar voorheen nog een wijds gebied te zien was, dit dichtgezet werd door lange en hoge gesloten bomenrijen. Dit is de eerste grote aantasting van de polder."
In het verlengde van deze vreemde uitspraak wordt de huidige aanleg van het Businesspark Amsterdam Osdorp (BPAO2) een tweede grote aantasting die erg onwenselijk is lijkt mij.
Als er iets behouden zou moeten worden dan is dat de kavel BPAO2 van ± 37 ha zou ik denken, maar dat komt onvoldoende uit de verf bij de 'Reddingsactie Lutkemeerpolder'. Wél uitingen op het asfalt en buizen ter plekke.
Recent is er wel beweging richting een positieve bestuurlijke heroverweging, op twitter
@BehoudLutkemeer te lezen, met hoop op een oplossing voor een natuurlijke integratie van een nuttig Voedselpark Amsterdam in deze polder tussen het Herdenkingspark Westgaarde, Tuinen van West en het Natuurgebied Lutkemeer.
Bij de dijk rechtsaf op het Lascarpad, onder de hoge Westrandweg door en tegenover het Sportpark Zwanenburg de brug over het Park Zwanenburg door en linksaf over de IJweg naar Boersingheliede.
Pauze met fris bij de bijzondere winkel met de naam Brouwmaatje op nr. 463. Specialist in brouwmateriaal voor bieren, wijn, inmaken van fruit en groente, kaas maken en meer.
Prachtige winkel en een webshop
www.brouwmaatje.nl
Bij de kruising rechtsaf en aan het eind van de weg na de startbaan van Schiphol links door de polder door Vijfhuizen naar Haarlem.
Bij Friet van Piet, sinds 1958, een warme lunch genuttigd.
Via de buitenwijk Haarlem fietsten we tot aan het Spaarne, rechtsaf richting Centrum tot knooppunt 89 en daar rechtsaf naar de Haarlemmerpoort. Daar in een zijstraat bij een Turkse bakker wat lekkers gekocht, baklava voor onderweg. Toen richting Penningsveer naar de molen De Veer. Op het ANWB-bord staat: "Een achtkante bovenkruier poldermolen van de voormalige Veerpolder te Penningsveer, nu Rekreatieschap Spaarnwoude. In 1872 verbrandde hier een molen welke in circa 1579 werd herbouwd. Vervangen in 1701 door 'De Veer' en in 1874 verbouwd tot vijzelmolen. Gerestaureerd in 1982. Afgebrand in 1998."
De weg vervolgd naar knooppunt 31, vandaar een smal fietspad langs een oude boerderij en later langs het brede water Mooie Nel aan de linkerkant en weilanden met koeien rechts en vervolgens naar fietsknooppunt 10 met informatie over weidevogels.
Relatie met het Vondelpark - Burgemeester Arnold Jan d'Ailly
Daar op een bank genoten van het wijdse uitzicht met rechts in de verte Stompe Toren, opstijgende vliegtuigen, wat gegeten en gedronken en vervolgens naar fietsknooppunt 91 te
Spaarnwoude met daar een stukje linksaf het oude kerkje Stompe Toren met kerkhof bekeken.
Tijdens de rondwandeling om de kerk Stompe Toren zagen we verschillende grafstenen op 'Akker Gods', met grafstenen van enkele schouten en burgemeesters, ook de grafsteen van
Burgemeester Arnold Jan d'Ailly die burgemeester was van Amsterdam in de periode 1946 tot 1957 en z'n vrouw Gisele ligt naast hem.
Deze burgemeester tekende de
Akte van overdracht Vondelpark van de partikuliere vereniging naar de Gemeente Amsterdam op 6 oktober 1953.
Een link naar de foto Akte van overdracht Vondelpark van de 'Vereniging' aan de gemeente Amsterdam getekend door burgemeester mr. Arnold Jan d' Ailly en de voorzitter mr. Chr. P. van Eeghen zit tegenover hem
https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/207ff72d-3e6d-041c-731c-848e5b7d2171
Een link naar de foto ondertekening Akte van overdracht Vondelpark door voorzitter vereniging mr. Chr. P. van Eeghen
https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/cf7f1bb3-a8c3-5beb-3e1b-c7c8d4ea4445
Een jaar later in 1954 werd de Vereniging na 90 jaar opgeheven.
Informatiebord DE STOMPE TOREN
1063 voor het eerst is er sprake van een kapel in Spaarnwoude gewijd aan St. Gertrudis.
ca. 1200 huidige toren gebouwd met een kerkje.
ca. 1450 toren verhoogd tot 348 meter en het kerkje verbouwd tot een kruiskerk.
1573 de kerk door de Spaanse troepen vernield.
1590 gedeeltelijk hersteld als Hervormde kerk.
1747 opnieuw vernield, ditmaal door storm.
1764 het kerkje totaal vernieuwd.
1844 de toren ingekort tot de huidige hoogte van 20 meter en heeft sindsdien de naam "Stompe Toren".
1880 als kerk buiten gebruik gesteld.
1962 kerk en toren gerestaureerd.
Aan de zuidzijde van de kerk is in de buitenmuur de "vaam" (afstand tussen de toppen der middelvingers) aangegeven van de legendarische reus Klaas van Kieten. Deze bedroeg 2,69 meter.
Tekst ANWB bord.
Deze vaam (2 merkstenen in de muur) bevind zich onder het raam naast de toren (zonzijde), ter hoogte van de 3e grote liggende grafsteen.
Een klein stukje terug gereden en verder via knooppunt 12, 30, 28, 26 en 27 in Halfweg en bij knooppunt 44 de brug (weer) over langs de weg naar Lijnden.
Onderweg nog net in Zwanenburg een verfrissing gedronken bij de Bermtoerist, een gezellige uitspanning in de vorm van een schaftwagen in de stijl van bermtoerisme. Daar een Bramendrankje gedronken en een koele Raket.
Verder langs de Ringvaart van de Haarlemmermeer, langs het stoomgemaal Lijnden naar de molen van Sloten op knooppunt 79 en via de Plesmanlaan nog even bij tuincentrum Ottenhof 3 Begonia's gekocht in de kleuren wit, rood en roze. Rechtdoor over de Heemstedestraat, Hoofddorpplein tot aan huis.
Mooie tocht en weer veel gezien.
Hans Homburg