Toen we bij de leiroos 'Peach Melba' stonden in het Achterhof en foto's van de roos maakten, kwamen we in gesprek met Thomas Proll die hier net aankwam en even een jeugdherinnering aan ons vertelde.
In zijn jeugd ging Thomas vaak naar Zuid Denemarken op vakantie. Daar hadden ze een heerlijk toetje 'Peach Melba', zijn lievelingstoetje en dat blijft je bij. Een mooi moment om Thomas bij zijn favoriete roos te portretteren en nog mooier was dat deze roos de Geurprijs kreeg én GOUD in de categorie Leirozen.
Peach Melba is vanille-roomijs met aardbeien en perzik. Het toetje is ontstaan in Londen, uitgevonden door de Franse chef-kok Auguste Escoffier in het Savoy Hotel. Voor het eerst werd het geserveerd tijdens een diner in het Savoy Hotel ter ere van de Australische sopraan Nelli Melba, die in 1893 in de opera Lohengrin van Wagner in het theater Covent Garden zong.
Oorspronkelijk was het alleen vanille-roomijs met perzik, later heeft Escoffier het iets aangepast door er een gezoete topping van aardbeien op te doen.
Gon Homburg